Stranačke aktivnosti     | 05.11.2020. 13:04 |

Saopćenje za javnost KO SDPBiH Tuzla

FENA Saopćenje

Kantonalna organizacija SDPBiH Tuzla upućuje oštre kritike direktoru UKC-a Tuzla Vahidu Jusufoviću (SD) zbog društveno neodgovornog ponašanja za vrijeme trajanja pandemije koja iz sata u sat uzima sve veći zamah. Poražavajuća je činjenica da su zalihe krajnje neophodnih Covid-19 testova na UKC-u Tuzla na izmaku, te da menadžment ove ustanove ranije nije poduzeo adekvatne mjere kako do ovog stanja ne bi došlo, a bili su svjesni da će pandemija doživjeti svoju ekspanziju.
Bježanjem od odgovornosti zbog nedostatka testova s jedne strane, te štiteći kadrove koalcionih partnera s druge strane, ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona Dajana Čolić (DF) prebacuje odgovornost na domove zdravlja u Tuzlanskom kantonu koji nisu nadležni za nabavku i distribuciju transportnih podloga i briseva, pri tome aludirajući najviše na JZU Dom zdravlja Tuzla.

Više je nego jasno da ovo dobija konture prljave predizborne političke igre od strane SD-a i DF-a čiji kadrovi sjede na najodgovornijim pozicijama iz oblasti zdravstva u Tuzlanskom kantonu i čija je dužnost da budu na prvoj liniji organizacije odbrane od širenja zaraze, a ne politička promocija.

Gospoda bi se trebala više zapitati zbog čega se upravo u Tuzlanskom kantonu bilježi najveća stopa smrtnosti od posljedica Covid 19 infekcije što pokazuju podaci Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Zašto se ne pozabave nasevjesnim ponašanjem stranačkih ili koalicionih kolega iz SD i SDA koji su u jeku pandemije organizovali masovne predizborne skupove sa preko 300 ljudi u zatvorenim prostorima suprotno svim naloženim mjerama i time potencijalno ugrozili zdravlje i život ljudi.

Trebali bi se zapitati zašto je smanjen stepen obuhvata zdravstvene zaštite i zašto se građanima sa prijeko potrebnim medicinskim pregledima ograničava pravo na zdravstvenu zaštitu koju plaćaju.

I na kraju, postavljamo otvoreno pitanje Premijeru i Vladi Tuzlanskog kantona kao i menadžmetnu UKCa Tuzla, da li je istina da su plate menadžmentu UKC-a Tuzla povećane na sramnih cca. 7.000 KM u ovim teškim i ekonomski nepredvidivim vremenima?

Ako je tačno, da li to znači da novca za Covid testove nema, a za povećanje plata menadžmentu ima?

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'