Ekonomija     | 05.11.2020. 14:26 |

Usvojeno izvješće o devetomjesečnom izvršenju federalnog proračuna

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. novembra (FENA) - Federalna vlada je na današnjoj sjednici usvojila izvješće o izvršenju Proračuna Federacije BiH za prvih devet mjeseci 2020. godine. Ukupno ostvareni prihodi, primici i financiranje iznosili su 3.454 milijuna KM, što je 63 posto planiranog prema Izmjenama i dopunama Proračuna FBiH za 2020. godinu.

Poređenje ostvarenih ukupnih prihoda sa istim razdobljem prethodne godine  bilo bi nerealno jer je integrisanjem Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje u Proračun došlo do njegovog gotovo dvostrukog povećanja.

Strukturu ostvarenih prihoda čine porezni sa 2.574 milijuna KM, neporezni sa 303,6 milijuna KM i primici od financiranja sa 576,2 milijuna KM.

Prihodi od neizravnih poreza koji pripadaju FBiH kao najznačajnija proračunska stavka (ukoliko isključimo doprinose za MIO), bilježe manje ostvarenje za 15 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, što je posljedica stanja izazvanog koronavirusom.

Neporezni prihodi ostvareni su u iznosu od 303,6 milijuna KM.

Po osnovu financiranja su na Jedinstveni račun Riznice doznačena sredstva u iznosu od 576,2 milijuna KM i odnose se na zaduženje od MMF-a u iznosu od 200 milijuna KM, kredit IBRD -a od 46,7 milijuna KM, dugoročno zaduženje putem emisije obveznica od 219,6 milijuna KM i kratkoročno zaduženje putem emisije trezorskih zapisa od 109,9 milijuna KM.

Ukupno obračunati rashodi i izdaci za razdoblje siječanj-rujan 2020. godine iznose 3.352,5 milijuna KM, što je 61 posto iznosa planiranog Izmjenama i dopunama Proračuna FBiH za 2020. godinu.

Prema funkcionalnoj klasifikaciji, najveći iznos utrošenih sredstava odnosi se na socijalna davanja od 2.103,7 milijuna KM, nakon čega su opće javne usluge 950,9 milijuna KM.

Tekući transferi i drugi tekući rashodi obračunati su u iznosu od 2.578,2 milijuna KM i odnose se, najvećim dijelom, na redovne mjesečne transfere. Riječ je o isplati mirovina (1.696 milijuna KM), te transferima za civilne žrtve rata (18 milijuna KM), vojne invalidnine (199 milijuna KM), provedbu Zakona o pravima razvojačenih branitelja (26,5 milijuna KM), dobitnike ratnih priznanja (11,2 milijuna KM) i civilne invalidnine (103,6 milijuna KM).

Također, za provođenje Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih koronavirusom, kao transfer za subvencioniranje doprinosa, iz Proračuna je isplaćeno 89,8 milijuna KM (Federalni zavod za MIO 50,1 milijun KM, Federalni zavod za zapošljavanje 1,3 milijuna KM, kantonalne službe za zapošljavanje tri milijuna KM, Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja 3,7 milijuna KM i kantonalni zavodi zdravstvenog osiguranja 31,7 milijuna KM).

Osim ovoga, kao pomoć nižim razinama vlasti je iz Federalnog proračuna kantonima dodijeljeno 200 milijuna KM, a gradovima i općinama 30 milijuna KM, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana