Svijet     | 05.11.2020. 15:06 |

Prijedlog parlamentu o širenju imuniteta bivšim ruskim predsjednicima

FENA Internet

MOSKVA, 5. novembra (FENA) - Imunitet od krivičnog progona bivšim ruskim predsjednicima mogao bi se proširiti na svako krivično djelo tokom njihovog životnog vijeka, ne samo dok su na položaju, na osnovu prijedloga zakona koji je podnesen u parlamentu u četvrtak.

Prijedlog, objavljen na vladinom websiteu, jedan je od nekoliko koji su predstavljeni nakon ustavne reforme koja, između ostalog, omogućuje predsjedniku Vladimiru Putinu da se ponovo kandiduje nakon što mu mandat istekne u 2024.

Nacrt zakona pažljivo je proanaliziran kako bi se nagovijestilo šta Putin, koji dominira ruskom politikom duže od dvije decenije, planira učiniti u 2024.

Bivši predsjednici već uživaju doživotni imunitet za krivična djela počinjena tokom njihovih mandata, na osnovu zakona usvojenog nakon što je ruski prvi postsovjetski predsjednik Boris Jelcin predao vlast Putinu na prekretnici stoljeća.

Novi zakon također će otežati ukidanje proširenog imuniteta bivšim predsjednicima.

Zakon će zahtijevati od gornjeg doma parlamenta da većinom glasova povuče optužbe protiv predsjednika zbog izdaje ili drugog teškog zločina.

Prijedlog će postati zakon ukoliko ga donji dom odobri u tri čitanja, gornji dom ga podrži i Putin ga potpiše, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana