Svijet     | 06.11.2020. 12:09 |

Zovko: Zapadni Balkan značajan za vidljivost Europske unije u regiji

FENA Saopćenje

BRUXELLES, 6. studenog (FENA) - Zastupnica u Europskom parlamentu i potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Željana Zovko sudjelovala je na konferenciji "Zapadni Balkan nakon 2020.: aktivnosti i odluke u doba pandemije" u organizaciji Europskog liberalnog foruma (ELF) i Liberalnog integracijskog foruma.

Zovko je kao panelistica govorila o obnovljenom pristupnom procesu, političkoj, gospodarskoj i društvenoj transformaciji regije, te se na početku obraćanja osvrnula na ovu, kako kaže, izuzetno dinamičnu godinu za zapadni Balkan, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Europske pučke stranke (EPP).

"Europska unija razvila je novu metodologiju proširenja i dala prvo zeleno svjetlo za početak pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, naglasila bih i potporu koju su države-članice nedvosmisleno iskazale na sastanku na vrhu, održanom u Zagrebu za vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a. Ova godina obilježena je i pandemijom covida-19, a naša potpora oporavku zapadnog Balkana značajna je na više razina, ponajviše zbog toga što njihov prosperitet utječe na stabilnost regije i sigurnost naše Europske unije", kazala je Zovko.

U nastavku obraćanja govorila je o Ekonomskom i investicijskom planu za Zapadni Balkan i njegovom značaju za vidljivost Europske unije u regiji, kazavši da dezinformativne kampanje podrivaju napore EU-a, te da je potrebno primijeniti jasnu komunikacijsku strategiju.

Pozvala je na uvrštavanje trgovinskih preferencija za zapadni Balkan, koje će, po njenim riječima, zasigurno pomoći dodatnom razvoju međusobne trgovine.

Kazala je, također, da je paket godišnjeg proširenja proizveo značajan zamah na temelju revidirane metodologije proširenja i da su države članice dale snažan doprinos europskoj perspektivi. Pitanje koje se ponavlja u Izvješćima o proširenju je, smatra Zovko, neuključivanje preporuka Europskog parlamenta u svezi sa zemljama zapadnog Balkana i njihovim putem prema Europi, stoji u priopćenju.

 

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana