Svijet     | 06.11.2020. 13:24 |

Beč uvodi online provjeru simptoma koronavirusa

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. novembra (FENA) - Grad Beč je putem „online checkera“ omogućio provjeru simptoma Covid-19. Odgovorom na katalog epidemioloških pitanja sa da/ne može se saznati da li postoji sumnja na infekciju koronavirusom na osnovu simptoma ili mogućeg kontakta sa pozitivno testiranim osobama.

- Neki simptomi koronavirusa poput temperature, kašlja i osjećaja 'grebanja' u grlu su veoma slični sezonskoj gripi, stoga digitalni 'checker' ne zamjenjuje doktora ili test na Covid, ali pomaže pri prvoj procjeni. Ukoliko je potrebno, neposredno nakon anonimne provjere može se dogovoriti i testiranje - objašnjava ministar za socijalna pitanja, zdravstvo i sport Peter Hacker.

Online program će rasteretiti i rad besplatne telefonske linije 1450, kojoj se potencijalno oboljeli obraćaju za pomoć. Na ovoj liniji je zaposleno 459 saradnika koji rade u smjenama, 24 sata. U prosjeku za sedam dana prime 7.735 poziva.

Ideju online provjere na simptome koronavirusa je implementirao Socijalni fond Grada Beča po nalogu Zdravstvene službe Grada Beča – MA 15 u saradnji sa kompanijom Symptoma GmbH. Katalog pitanja se redovno prilagođava epidemiološkoj situaciji. Kako bi se dala preporuka za testiranje, u obzir se uzimaju podaci o simptomima, ali i kriteriji za testiranje asimptomatskih osoba.

Bečki online checker simptoma koronavirusa, na njemačkom, može su pronaći na: https://coronavirus.wien.gv.at/site/symptomchecker/, saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom