Bosna i Hercegovina     | 06.11.2020. 14:16 |

Podžić na online-konferenciji povodom Rezolucije 1325 'Žene, mir i sigurnost'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. novembra (FENA) - Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić učestvovao je danas na online-konferenciji u povodu obilježavanja 20 godina od usvajanja Rezolucije UN-а Vijeća sigurnosti 1325, koja poziva na povećanje učešća, te puno uključenje i doprinos žena u sprečavanju i rješavanju sukoba i u izgradnji mira i sigurnosti.

Od usvajanja Rezolucije 1325 „Žene, mir i sigurnost“, u BiH se provode aktivnosti na podizanju svijesti o važnosti uloge i učešća žena u procesima rješavanja sukoba i izgradnje mira i sigurnosti.

Tim povodom, Agencija za ravnopravnost polova BiH Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Misija OSCE-a u BiH, Ured specijalnog predstavnika EU u BiH i UN Women BiH su pozvali ključne aktere da zabilježe ostvareni napredak i ponovo se obavežu na buduće ubrzan provođenje UN Rezolucije 1325, te izgradnju i očuvanje mira i sigurnosti.

Tematska online-konferencija, koja je održana danas, jedna je od sadržaja kojim se obilježava ovaj jubilej.

U uvodnom dijelu konferencije obratio se ministar Podžić, koji je  izrazio zadovoljstvo što učestvuje u današnjoj konferenciji, uz posebnu zahvalnost Agenciji za ravnopravnost polova u BiH na organiziranju ove aktivnosti, kao i na svesrdnoj podršci i pomoći koju pruža MOBiH na afirmaciju rodne jednakosti u sistemu odbrane.

Podžić je naveo da Rezolucija 1325 je prva Rezolucija Vijeća sigurnosti koja se konkretno bavi uticajem rata na žene i djevojčice i ženskim doprinosom rješavanju konflikta i održivom miru te da je poseban značaj Rezolucije 1325 u tome što poziva na učešće žena u procesima donošenja odluka, sprečavanju konflikata, post-konfliktnim procesima, mirovnim pregovorima i mirovnim operacijama.

Radi se o rezoluciji koja ukazuje i na posebne potrebe žena i djevojčica u toku ratnih sukoba, potrebu njihove zaštite, te je u funkciji sprečavanja i kažnjavanja seksualnog i svakog drugog nasilja nad ženama.

Ministar odbrane je dodao da su predstavnici/ce MOBiH-a aktivno učestvovali u radnim grupama za izradu Akcionih planova za implementaciju Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a 1325 u BiH, a u Akcionim planovima za implementaciju UN Rezolucije 1325 u BiH definirani su ciljevi i aktivnosti, od vitalnog značaja za implementaciju ove rezolucije u BiH.

U MOBiH-u je imenovana osoba za rodna pitanja i donesena politika rodne ravnopravnosti, dok su teme iz oblasti rodne jednakosti uvrštene u Planove obuke pripadnika Oružanih snaga BiH.

Na kraju se još jednom zahvalio svim učesnicima konferencije, kao i svim drugim partnerima koji nesebično pomažu u afirmaciji MO i OSBiH i dobrih praksi u oblasti jačanja sistema vladavine prava i jednakosti u sistemu odbrane, ali i na drugim oblicima podrške i primjerima naše veoma uspješne saradnje u oblasti razvoja i jačanja sistema odbrane Bosne i Hercegovine.

Pored ministra Podžića, prisutnima su se obratili i ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloš Lučić, šefica Misije OSCE u Bosni i Hercegovini Kathleen Kavalec, zamjenica šefa Delegacije EU u BiH Ekaterina Dorodnova, šef Odjela za razvojnu saradnju Ambasade Švedske u BiH Torgny Svenungsson, te UN rezidentna koordinatorica u BiH Ingrid Macdonald, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH-a.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana