Bosna i Hercegovina     | 06.11.2020. 14:32 |

Ramić u Bijeljini i Janji: Ovdje živi povratak

FENA Saopćenje

BIJELJINA/JANJA, 6. novembra (FENA) - Povratnike u Bijeljini i Janji posjetio je federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić. Sa gradonačelnikom Grada Bijeljina Mićom Mićićem i predstavnicima povratnika u taj kraj razgovarano je o dosadašnjim projektima, koje realizira Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica u saradnji sa gradskom upravom.

Ramić i Mićić su obišli završene infrastrukturne projekte. U Bijeljini je završeno asfaltiranje dva putna pravca, dok je u Janji završena sanacija krova i instalacija rasvjete na školskom igralištu u OŠ 'Meša Selimović'.

Grad Bijeljina je jedan od gradova u BiH u kojem se aktivno provodi Revidirana strategija BiH za provedbu Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Gradonačelnik Mićić kaže da imaju dobru saradnju sa povratnicima, od prvih dana povratka ljudi na prijeratna mjesta boravka.

-Saradnja je rezultat završenih najznačajnijih projekata, a to je infrastruktura, zapošljavanje, poljoprivreda i podrška mladima. Zadovoljni smo dosadašnjom saradnjom sa Ministarstvom, tu saradnju ćemo nastaviti i učiniti još značajnijom da bismo povratnicima osigurali sve potrebno da obrađuju svoja imanja i žive od svog rada. Završene projekte, koje danas obilazimo, smo podjednako sufinansirali što govori da smo spremni i dalje pomagati u poboljšanju kvaliteta života povratnika - kazao je gradonačelnik Mićić.

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica kontinuirano pomaže povratak u Bijeljinu i Janju. 

-U proteklih nekoliko godina investirali smo u Bijeljinu oko 4 miliona KM, kroz različite vidove podrške. Najznačajnije smo pomogli izgradnju infrastrukture, dio smo i vidjeli danas. Nadam se da smo obradovali 438 učenika-povratnika u Janji jer smo sanirali krov njihove škole i završili rasvjetu, gdje mogu provoditi slobodno vrijeme. Semberija je kraj u koji se isplati ulagati jer vam je to ujedno investicija, a ne trošak. Povratnici ovdje vrijedno rade, mi ih pratimo kroz sve naše programe koje realiziramo. Nanovo se obradujemo prisustvu mladih i rado podržavamo njihove ideje, zajedno sa gradskom upravom. Pozitivna iskustva povratnika iz Semberije želimo prenijeti i u druge krajeve u kojima je ostvaren povratak - zaključio je Ramić, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo