Stranačke aktivnosti     | 08.11.2020. 11:56 |

Ja glasam za ženu-Od žrtve porodičnog nasilja do uspješne poduzetnice

FENA Saopćenje

Saopštenje za javnost                                                                                      

Više žena u politici može mijenjati političku i društvenu klimu na bolje

OD ŽRTVE PORODIČNOG NASILJA DO PODUZETNICE KOJA UPOŠLJAVA I POMAŽE DRUGE ŽENE

(SARAJEVO, 08.11.2020) „Moja priča je dokaz da se može ići dalje u životu i da se žene ne smiju bojati samostalnosti, odnosno da moraju uzeti konce svog života u svoje ruke. Važno mi je da sam dio ove kampanje i voljela bih ako bi moja priča ohrabrila neku ženu da joj pokaže da postoji i drugačiji život, u kojem će živjeti dostojanstveno i ekonomski neovisno“, poručila je Dinela Dizdarević, jedna od učesnica kampanje „Ja glasam za ženu“ koja predstavlja snažne i uspješne žene iz Bosne i Hercegovine koje su napravile pozitivne promjene u svojim lokalnim zajednicama.

Pred lokalne izbore u našoj zemlji u kojoj je velika stopa nasilja u porodici, bezrazložno vlada i nepovjerenje u žene na glasačkim listićima. Ove priče imaju za cilj da motivišu glasače i glasačice da izglasaju više žena u zakonodavna tijela u BiH, vjerujući da su sposobne kako za politiku tako i za mnoge životne hrabre poteze. Svojim primjerom Dinela Dizdarević svakodnevno dokazuje da žene ne moraju biti žrtve iako su jednom bile u toj poziciji, nego se mogu izdići iznad životnih izazova i postati ekonomski nezavisne, poduzetnice koje mogu pružiti ruku podrške i drugima. Nakon brojnih životnih izazova, otvorila je fabriku fasadne mrežice u kojoj više od polovine od skoro trideset uposlenih čine žene sa sličnim životnim iskustvom. Iako fabrika trenutno ne radi, Dinela u svom biznisu ima i planove za širenje, te je jedna od brojnih koja čeka podršku nadležnih da prevaziđe posljedice pandemije.

Takva priča bila je inspiracija Fatimi Midžić, prijeratnoj komercijalistici, koja se aktivizmom počela baviti odmah poslije rata kroz udruženje „Žene sa Une“, kako je i došla u kontakt sa brojnim ženama kojima je trebala podrška, edukacija, prijateljska riječ, a nemalom broju i spas od nasilnika. „Moj aktivizam mi znači mnogo jer vjerujem da svijest o ravnopravnosti spolova kreće iz porodice i jer kao majka dvije kćerke i jedne unuke, ne želim ni da one ni da druge žene prolaze kroz mnogo toga kroz šta prije ili kasnije prolaze mnoge žene u bh. društvu“, ističe Fatima i dodaje da je vrijeme da žene prestanu biti zamjenice i dopredsjednice nego da ih se prihvati kao ravnopravne, sposobne i liderice. Kako objašnjava, baš zbog toga joj je i Dinelina priča, koju zna od samog početka kroz Kuću spasa kada su se prvi put srele, posebno važna i vjeruje da može inspirisati i druge. “Ona nastavlja da se bori protiv porodičnog nasilja – pomažući i osnažujući druge žene: ona se odlučila da  zapošljava žene žrtve nasilja i samohrane majke. Njena hrabrost i plemenitost su primjer za sviju!”, ističe o Dineli Dizdarević Fatima Midžić. Kao rezultat višegodišnjeg aktivizma, od 2004. djeluje Fatimino udruženje „Dona“ čija je misija suzbijanje i prevencija trgovine ljudima i svih oblika nasilja.

Kampanja "Ja glasam za ženu" podržana je od strane Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, Vlade Švicarske i Vlade Kraljevine Nizozemske, a implementira je Westminster fondacija za demokratiju u partnerstvu sa CEI Nahla. Inicijatori ove ideje pozivaju organizacije civilnog društva, institucije, političke stranke, medije, predstavnike međunarodne zajednice, te sve pojedince širom zemlje da se uključe u kampanju i doprinesu napretku bosansko-hercegovačkog društva.

Više o ženama iz cijele Bosne i Hercegovine i njihovim inspirativnim pričama može se naći na zvaničnim profilima na društvenim mrežama Kampanje Facebook, Instagram, Twitter, Youtube.

# # # k r a j # # #

Kontakt:

Westminster fondacija za demokratiju, Azra Dizdar, programska menadžerica, +387 63 490 144, azra.dizdar@wfd.org

Bejtovic Communications, Emir Muhamedagić, PR manager, +387 62 118 479, muhamedagic@bejtovic.ba  

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo