Sport     | 08.11.2020. 15:01 |

Amel Tuka svečano otvorio atletsku stazu u Vogošći (VIDEO)

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 8. novembra (FENA) - Nakon tromjesečnog rada, uređenja i markacije atletske staze, danas je simbolično na World Run Day, koji se obilježava širom svijeta, zvanično otvorena atletska staza na stadionu “Hakija Mršo” u Vogošći.

Atletsku stazu svečano su otvorili najbolji atletičar u historiji Bosne i Hercegovine Amel Tuka, ministar kulture i sporta KS Kenan Alikadić i načelnik Općine Vogošća Edin Smajić.

Tuka je izrazio veliko zadovoljstvo zbog otvorenja staze ističući da je vrhunski napravljena, kao i staze u Zenici i Italiji gdje trenira.

- Zahvaljujem svima koji su omogućili da mladi atletičari imaju gdje trenirati. Nakon izgradnje nekog sportskog objekta za par godina stignu i rezultati. Vjerujem da će vogošćanski atletičari početi postizati vrhunske rezultata i na taj način biti ambasadori svoje općine i Bosne I Hercegovine - istakao je Tuka.

Ministar Alikadić je kazao da ukupna vrijednost rekonstrukcije atletske staze na stadionu “Hakija Mršo” u Vogošći iznosi 701.972,24 KM te da su sredstva su osigurali Ministarstvo kulture i sporta KS i Općina Vogošća.

Istakao je da je Vogošća oaza sporta i to se pokazalo u prethodnom periodu te da je kontinuiran sistemski rad doveo do toga da danas bude otvorena vrhunska atletska staza koja će biti na raspolaganju, ne samo atletičarima, nego i ostalim sportskim klubovima.

Dodao je da će atletsku stazu u Vogošći koristiti i klubovi iz regiona.

Načelnik Smajić zahvalio je Vladi Kantona Sarajevo i Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo na osiguranju finansijskih sredstava kako bi se taj projekat završio. Najavio  je da će se nastaviti sa osiguranjem rekvizita i dugih sadržaja koji će omogućiti da veliki potencijal u atletici koji ima Vogošća doživi katarzu i da se postižu rezultati.

Projekat izgradnje atletske staze stanovnici Vogošće dugo očekuju, pa će to imati višestruki značaj za Atletski klub "Vogošća" koji postiže sve bolje rezultate, ali i za rekreativce kao i za članove

Rekonstrukcija atletske staze na stadionu “Hakija Mršo” u Vogošći podrazumijevala je skidanje postojeće betonske podloge, postavljanje drenaže, nivelisanje i asfaltiranje staze, uređenje odvodnog kanala, postavljanje rešetki na odvodnom kanalu i postavljanje ivičnjaka. Kao i postavljanje i bojenje tartana na svim površinama i iscrtavanje linija. 

Nakon otvorenja atletske staze, Alikadić, Smajić i Tuka posjetit će i bazen u Vogošći koji je od 16. oktobra stavljen na raspolaganje građanima Vogošće i svima drugima koji su zainteresovani za njegovo korištenje, a za funkcionisanje bazena Ministarstvo kulture i sporta osiguralo je 50.000 KM.

Pogledajte https://fena.ba/video/5064

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1olkIoJ370nHaJJ_55qsqRKlp9UK4Q6I7?usp=sharing

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!