Bosna i Hercegovina     | 09.11.2020. 09:56 |

Bevanda pisao Tegeltiji: Potpora regionalnoj inicijativi ‘Mini Schengen’

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. novembra (FENA) - Ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevnda obratio se  danas dopisom predsjedatelju Vijeća ministara Zoranu Tegeltiji zbog, kako navodi, niza oprečnih i netočnih informacija koje su se pojavile u medijima u svezi održavanja telefonske sjednice Vijeća ministara BiH od 6. novembra ove godine. 

- Kako smo posljednjih dana svjedoci različitih tumačenja i samoinicijativnih postupaka pojedinih članova Vijeća ministara BiH, te medijskih špekulacija oko odnosa hrvatskih dužnosnika, kako mene, tako i mojih kolega u Vijeća ministara u pogledu europskog puta Bosne i Hercegovine, ovim putem želim još jednom istaknuti našu apsolutnu i nedvojbenu opredijeljenost putu BiH prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji – navodi Bevanda u dospisu.

Osobito nas raduje, dodaje on, da postoje vjerodostojne naznake da će se Mini Schengen vezati za širu politiku europskih integracija koja će na ovaj način dobiti funkcionalnu i jasnu regionalnu perspektivu, kao multilateralni sporazum koji podrazumijeva mjere koje će rasteretiti gospodarstvo, pospješiti trgovinu, investicije, velike infrastrukturne i energetske projekte uz temeljni cilj afirmacije četiri europske slobode.

- Držim da je takav smjer osobito važan u okolnostima agresivne pandemije kojoj se još uvijek ne nazire kraj. Uz sve navedene elemente, potporu Europske unije, jasnu pozicioniranost Mini Schengena u okviru procesa pristupanja, te poštivanje svih normi i zakona u njegovoj realizaciji i primjeni, takav jedan sporazum ima velike šanse da zaživi u realnosti na način da pomogne BiH, svim njenim konstitutivnim narodima – navodi Bevanda.

Napominje da su „upravo hrvatski ministri u Vijeću ministara BiH kroz sve svoje dosadašnje aktivnosti i postupke, primjenom europskih standarda u izradi nacrta i predlaganju akata, te potpori svemu što su uvjeti Europske unije, na jedan vrlo praktičan način to pokazali i dokazali“.

- Za nas nikada nije bilo dileme u svezi rada i postupanja kada je u pitanju europska perspektiva naše domovine, pa ni potpora dobro osmišljenim, nužnim i provedivim projektima kakav je Mini Schengen, ali naravno, uz apsolutno i isključivo poštivanje zakona i zakonskih procedura sukladno ustavnim nadležnostima. To je aksiom našega rada i na njemu inzistiramo, budući da je upravo to jedna od temeljnih vrijednosti na kojima se zasniva i zajednica država Europske unije - ističe Bevanda.

Dodaje kako je upravo tijekom nedavno održanih razgovora hrvatskih dužnosnika u Vijeću ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH s europskim povjerenikom za proširenje i susjedstvo Oliverom Varhelyiem istaknuta i „naša nedvojbena potpora regionalnoj inicijativi Mini Schengen, te još jednom potvrđena naša predanost europskoj budućnosti Bosne i Hercegovine“.

Mi ćemo, navodi Bevanda, kao i do sada, i kroz svako buduće djelovanje, sukladno zakonu i ustavnim nadležnostima i odgovornostima, „jasno pokazati kako smo predvodnici puta Bosne i Hercegovine ka članstvu u EU i oni koji su do kraja apsolutno posvećeni ostvarenju toga cilja“.

- Sukladno navedenome, zahtijevam da žurno, a najkasnije do početka Summita u Sofiji, koji se održava u utorak 10. studenog, usvojimo materijal koji je već ponuđen za sjednicu Vijeća ministra BiH i koji u sebi sadržava 'Zaključak broj 2' kojim se u proces uključuju nadležne razine vlasti (entiteti i kantoni), te da odredimo službeno izaslanstvo koje će predstavljati našu domovinu Bosnu i Hercegovinu - navodi Bevanda u dopisu upućenom predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji, saopćeno je iz Ureda ministra finansija i trezora BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!