Bosna i Hercegovina     | 09.11.2020. 12:04 |

Čuvari rijeka u BiH: Glasajte za okoliš

FENA Hasan Selhanović

SARAJEVO, 9. novembra (FENA) - Predstavnici grupe "Čuvari rijeka" iz Koalicije za zaštitiu rijeka u BiH, nakon nedjeljenog okupljanja na rijeci Ugar na kojem su iskazali nezadovoljstvo brzinom djelovanja Vlade FBiH da što prije krene u konkretne radnje zaštite rijeka od malih hidrocentrala, danas  su na pres-konferenciji ispred Vječne vatre uputili apel građanima da na predstojećim izborima glasaju za kandidate koji u svojim programima imaju očuvanje okoliša. 

Izvršna direktorica Aarhus centra u BiH  Emina Veljović kazala je da su "na brošurama izlistali sve što se nije uradilo u ovoj oblasti".

- Između ostalog i dan danas imamo nečist zrak, cunami hidroelektrana u BiH, svakonevno smo svjedoci nepropisnog odlaganaja otpada. Iz tog razloga apelujemo svim građanima da prilikom svog glasnaja uzmu u obizir upravo sve ove probleme. Lokalna zajednica u biti je početna tačka u  rješavanju  ovih problema. Mi smo  došli ovdje kako bi skrenuili pažnju na bitan podatak da i dan danas u Federaciji BiH nije usvojen prijedlog zakona o zaštiti okoliša. Prošle godine smo organizovali sličnu akciju i uspjlei smo motivirati Predstavanički dom da ovaj zakon izglasa, međutim Dom naroda i dan danas taj zakon nije usvojio i to je bitna kočnica putu ka Evropskoj uniji, također u rješavanju svih ovih problema - kazala je Veljović.

Direktorica Fondacije Atelje za društvene promjene fondacija - ACT Lejla Kusturica kazala je da je  "vrijeme da svi preuzmemo stvari u svoje ruke".

-  Izgradnjom malih hidrocentrala potpuno se narušava život ljudi, životinja koje ovise od tih rijeka. Jučer mo bili na rijeci Ugar odakle smo ponovo poslali apel Vladi FBiH da požuri sa donošenjem konkretnih zakonskih, podzakonskih  rješenja kako bi se ustvari spriječila daljnja gradnja malih hidrocentrala na Ugru. Ako  se ispuni ono što je planirano, cijela rijeka će biti stavljena u cijevi. Mi to ne smijemo dozvoliti. Okolišni aktivisti su imali strpljenja sve ove godine, branili su životima i tijelima  rijeke, pomalo ljudi gube to strpljenje, ponovo pozivamo i tražimo od Vlade da zahtjeve koje smo im urućili na sastanku u oktobru što prije stavi u realizaciju - kazala je Kusturica.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom