Svijet     | 09.11.2020. 14:16 |

Kina se suzdržala da čestita Bidenu jer poštuje američke izborne procedure

FENA Internet

PEKING, 9. novembra (FENA) - Kina, koja se suzdržala da čestita pobjedniku američkih predsjedničkih izbora Jou Bidenu, čak i pored toga što su čelnici drugih zemalja to učinili, saopćila je u ponedjeljak da će poštovati običaj u reakciji na izborni rezultat.

Demokrata Biden osvojio je dovoljan broj elektorskih glasova kako bi osvojio predsjedničku poziciju, ali aktuelni predsjednik Donald Trump nije priznao njegovu pobjedu i uputio je zakonske pritužbe na ishod izbora održanih 3. novembra.

- Primijetili smo da je Biden proglasio izbornu pobjedu. Koliko mi znamo, rezultat američkih izbora bit će utvrđen nakon poštovanja američkih zakona i procedura - izjavio je portparol ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin  na dnevnom brifingu za novinare.

U 2016. godini, kineski Predsjednik Xi Jinping uputio je čestitku  Trumpu 9. novembra, dan nakon izbora.

Napetosti između Kine i Sjedinjenih Država najteže su u više decenija zbog niza sporenja u obimu od tehnologije i trgovine do poštovanja ljudskih prava u Hong Kongu i pandemije koronavirusa, a Trumpova administracija pokrenula je baraž sankcija protiv Pekinga.

Iako se očekuje da Biden zauzme oštar stav prema Kini - on je nazvao predsjednika Xi Jingpinga "lopovom" i predvodio je kampanju "pritiska, izoliranja i kažnjavanja Kine" - on će vjerovatno zauzeti odmjereniji i multilateralni pristup.

- Uvijek smo vjerovali da bi Kina i Sjedinjene Države trebali osnažiti komunikaciju i dijalog, baviti se razlikama na temelju uzajamnog poštovanja i zdravih i stabilnih međusobnih odnosa - izjavio je Wang na brifingu, prenosi Reuters.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana