Svijet     | 09.11.2020. 17:03 |

Azerbejdžan optužuje Armeniju za napade na civilno stanovništvo

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. novembra (FENA) - Od 27. septembra, oružane snage Armenije napadale su civilno stanovništvo, privatne kuće i civilnu infrastrukturu u Azerbejdžanu, u svjesnom, sistematskom i sveobuhvatnom maniru. Armenija time teško krši svoje obaveze na polju međunarodnog humanitarnog prava, uključujući Ženevsku konvenciju iz 1949., i zanemaruje humanitarna primirja objavljena 10., 18. i 26. oktobra, saopćeno je u ponedjeljak iz ambasade Azerbejdžana u Sarajevu.

Od 7. do 9.novembra, Armenija je nastavila da pokreće napade u raznim pravcima, uključujući i one preko međunarodno priznate granice s Azerbejdžanom. Azerbejdžanske regije Daškesen, Gadabaj i Tovuz metom su artiljerijskih i minobacačkih napada iz pravca armenskih regija Berd, Chambarak i Vardenis, navodi se u saopćenju.

Zaključno s današnjim danom, u armenskim napadima bilo je 500 civilnih žrtava, uz 83 poginule osobe, među kojima su djeca, žene i stari, a 407 civila je teško ranjeno.

Pored toga, 3.326 privatnih kuća, 120 stambenih zgrada i 504 objekta civilne infrastrukture su uništena ili oštećena, saopćeno je u ponedjeljak iz ambasade Republike Azerbejdžan u Bosni i Hercegovini.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'