Regija     | 09.11.2020. 19:20 |

Jedan posto crnogorske populacije zaraženo, zdravstveni sustav opterećen

FENA Agencije

PODGORICA, 9. studenoga (FENA) - Crna Gora je na visokoj razini transmisije koja može za nekoliko dana ugroziti cijeli zdravstveni sustav, priopćio je ponedjeljak vodeći crnogorski epidemiolog Boban Mugoša, objavljujući rekordna 803 slučaja zaraze i pet smrti povezanih s covidom-19.

U Crnoj Gori koronavirusom je trenutno zaraženo 7.177 osoba, ili jedan posto crnogorske populacije. Statistički gledano to je 1.139 aktivnih slučajeva na 100 tisuća stanovnika. S današnjih petoro preminulih broj žrtava koronavirusa iznosi 342.

U crnogorskim bolnicama liječi se 319 covid pacijenata, od kojih je 17 u teškom zdravstvenom stanju, prenosi Hina.

"Naša situacija je vrlo komplicirana, izazovna, teška, jer nivo lokalne transmisije je veoma visok“, rekao je Mugoša primijetivši da se tijekom vikenda epidemiološke mjere nisu poštovale te da je bio primjetan veliki broj djece na igralištima dok su se u pojedinim crkvama služile liturgije.

"Nemojmo testirati zdravstveni sustav. Ljudi su umorni, mjesecima rade bez prekida. Moramo to imati u vidu. Uspjeli smo da bolnice nisu pretrpane, da ima tko pružiti njegu i pomoć. U covid ambulantama se ne staje, pritisak je ogroman, kućne njege jedva stižu obići sve bolesne. To znači da idemo ka onome kad se više neće moći ukazivati pomoć. Zato ponovo apeliram na poštovanje mjera i poštovanje i sebe i drugog. Jedino tako možemo spriječiti dalje širenje infekcije", poručio je Mugoša.

Zdravstvene vlasti Crne Gore odlučile su da u Podgorici i Cetinju od večeras uvedu policijski sat od 22 do 5 sati, dok su subotu u tim gradovima zatvoreni svi ugostiteljski objekti, a škole su prešle na on-line nastavu.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!