Kultura     | 10.11.2020. 07:34 |

U Historijskom muzeju BiH prezentacija digitalne platforme 'Religioskop'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. novembra (FENA) - Historijski muzej Bosne i Hercegovini kreirao je digitalnu platformu pod nazivom "Regioskop", a namijenjena je mladima i onima koji žele saznati više o kulturno-historijskom naslijeđu četiri monoteističke religije na području Bosne i Hercegovine i njihovom doprinosu razvoju bh. društva.

U fokusu digitalne platforme, koja će biti prezentirana danas u Historijskom muzeju BiH, je obrazovanje i vjersko naslijeđe BiH koje se čuva u lokalnim muzejima i drugim baštinskim institucijama, kao i promocija digitalnih tehnologija u kulturi i obrazovanju.

Tokom prezentacije ljubitelji historije imat će priliku upoznati se sa digitalnom platformom "Religioskop" kroz promotivni video.

Također je to prilika da posjetitelji upoznaju i istraživački, autorski i konsultantski tim koji je pomogao u razvoju digitalne platforme: direktorica Historijskog muzeja BiH i urednica "Religioskopa" Elma Hašimbegović, profesori Melisa Forić i Ćazim Hadžimejlić, iz Srpskog pjevačkog društva "Sloga" Stefan Mojsilović, savjetnik za kulturu i religiju Jevrejske zajednice u BiH Eli Tauber i fra Nikica Vujica iz Franjevačke provincije Bosna Srebrena.

Promocija digitalne platforme "Religioskop" tokom novembra planirana je i u Mostaru i Banjoj Luci, najavljeno je iz Historijskog muzeja.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana