Svijet     | 10.11.2020. 09:55 |

Vijesti o vakcinama potiču rast dionica u Aziji, uz naknadno slabljenje

FENA Internet

HONG KONG, 10. novembra (FENA) - Azijska tržišta dionica uglavnom su porasla u utorak jer su globalni investitori pozdravili uspjeh testnih podataka za vakcinu protiv koronavirusa.

Pozitivan ton u azijskim transakcijama došao je nakon što je Pfizer Inc PFE.N objavio da je njegova vakcina, razvijena s njemačkim partnerom BioNTech SE BNTX.O, više od 90 posto učinkovita u prevenciji infekcije.

Glavna azijska tržišta porasla su zbog vijesti o vakcinama, da bi kasnije i oslabila.

Japanski Nikkei 225 završio je trgovanje gotovo 0,3 posto u plusu nakon što je u ranoj trgovini porastao za 1,1 posto dosegavši 29-godišnji maksimum.

Australijski S & P / ASX 200 zatvorio je trgovanje za 0,66 posto više nakon što je porastao za čak 1,6 posto, dok je hongkonški Hang Seng indeks bio popodne na 0,77 posto nakon porasta od jedan posto u ranoj trgovini.

Uprkos optimističnom tonu u cijeloj regiji postojala je određena slabost u Kini, s indeksom CSI300 koji je pao za 0,17 posto.

Analitičari su pad pripisali velikoj izloženosti kineskih indeksa tehnološkim dionicama, koje su se našle pod pritiskom jer su ulagači očekivali manje oslanjanje potrošača na tehnologiju ako vakcina dovede do ublažavanja ograničenja kretanja, javlja Reuters.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo