Bosna i Hercegovina     | 10.11.2020. 12:48 |

Anketa radi sačinjavanja planova upravljanja posjetama zaštićenim područjima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. novembra (FENA) - Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, u saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) i firmom ZaVita d.o.o. Ljubljana, vrši online anketiranje posjetilaca Spomeniku prirode ''Vrelo Bosne'', Zaštićenom pejzažu ''Trebević'' i Zaštićenom pejzažu ''Bijambare'', u svrhu pripreme, po prvi put, planova upravljanja posjetiocima za sva tri zaštićena prirodna područja.

Potreba za planovima upravljanja posjetiocima javila se zbog činjenice da je u navedenim zaštićenim područjima broj posjeta u stalnom porastu posljednih godina, što rezultira sve većim pritiskom na ova područja, a time i poteškoćama u smislu održivog upravljanja, korištenja i zaštite.

Iz tog razloga, osnovna namjena Planova upravljanja posjetiocima jest usklađivanje posjete sa zaštitom vrijednosti pojedinih područja u cilju povećanja zadovoljstva posjetioca, a s druge strane, smanjenja negativnih utjecaja koji proizlaze iz pretjerane posjete zaštićenom području.

U toku je analiza ključnih informacija vezanih za posjećivanje navedenih zaštićenih prirodnih područja, a u tu svrhu je neophodno dobiti i mišljenje samih posjetioca.

Međutim, kako su se prvobitno planirane projektne aktivnosti morale prilagoditi trenutnoj epidemiološkoj situaciji uzrokovanog pojavom COVID-a 19, nije bilo moguće izvršiti anketiranje posjetioca direktno na terenu i na taj način prikupiti neophodne informacije.

Stoga je odlučeno da se anketiranje obavi online, pri čemu će građani dati svojevrsnu ocjenu različitih aspekata posjećivanja te iskazati svoja očekivanja i zadovoljstvo i dati kritike i pohvale o posjeti svakom pojedinačnom zaštićenom području.

Upitnik je anonimnog karaktera i bit će otvoren za popunjavanje do 30.11.2020. godine, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta