Regija     | 10.11.2020. 15:35 |

Bregu: Započela nova faza regionalne ekonomske integracije

FENA Saopćenje

SARAJEVO/SOFIJA, 10. novembra (FENA) - Nova faza regionalne ekonomske integracije počela je danas kada su lideri šest ekonomija zapadnog Balkana prihvatili Akcioni plan za zajedničko regionalno tržište, kao i Zeleni program za zapadni Balkan, na samitu Berlinskog procesa koje je održan putem interneta, u Sofiji.

Pripremu oba dokumenta omogućilo je Vijeće za regionalnu saradnju.   

 - Akcioni plan za regionalni ekonomski prostor, nastao i prihvaćen u Trstu prije nešto više od tri godine, pomogao je da građani i poslovna zajednica još bolje uvide i podrže neophodnost regionalne saradnje, njih 77 odsto vjeruje u saradnju. Pomogao je da političari uvide da transformacija našeg regiona, iako nije jednostavna, znači samo jednu stvar, a to je potreba za mnogo dobre volje, posvećenosti, spremnosti na kompromise, potreba za uzajamnim uvažavanjem i zajedničkom nenaklonosti sukobima- rekla je generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu u svom obraćanju tokom zvaničnog početka samita u Sofiji, zajedno sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsjednicom Evropske komisije Ursulom Von der Leyen.

Akcioni plan za zajedničko regionalno tržište, kako je dodala Bregu, neće transformisati region preko noći ili u skladu sa njihovim nadanjima. Postavljanje ambicioznih ciljeva, međutim, može biti od pomoći i ubrzati promjene, ukoliko možemo da radimo zajedno. Naglasila je da ova transformacija neće imati žrtava, samo koristi.   

  - Čast mi je uime Vijeća za regionalnu saradnju da smo imali udio u oblikovanju ovog dokumenta zajedno sa Generalnom direkcijom Evropske komisije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju, regionalnim organizacijama, međunarodnim finansijskim institucijama, organizacijama civilnog društva i poslovnom zajednicom, kao i drugim partnerima - kazala je Bregu.

Međutim, kako je istakla, vlade šest ekonomija zapadnog Balkana su tvorci, nosioci i oni koji će zajedničko regionalno tržište pretočiti u stvarnost. Bregu je kazala da priprema ovog akcionog plana nije bila jednostavna, ali je opravdana, jer je krajnji ishod vrijedan truda.

 - Želim zahvaliti svima koji su nam povjerili ovaj zadatak. Uvjerena sam da će ono što nas čini različitim i razdvaja region uskoro biti zajedništvo koje nas obogaćuje. Zahvalni smo što je Evropska unija bila brza i podržala Zapadni Balkan u prvim mjesecima pandemije, a kasnije usvojila i Ekonomski i investicioni plan radi podsticanja ekonomskog oporavka regiona. Sada znamo mnogo više o potrebi da se pomogne poslovnoj zajednici da preživi nego prije godinu dana. Suočavamo se sa problemima i brigama mladih ljudi, koji diplomiraju, ali ne mogu pronaći posao i želimo da im pružimo priliku da rade bilo gdje u regionu, bez viznih ograničenja. Komercijalni i trgovinski odnosi u regionu ne mogu više ostati ovakvi kakvi jesu - navela je Bregu.

Po njenim riječima, trebamo imati zajedničko tržište, pojedinci i privrednici se trebaju slobodno kretati, granice trebaju biti otvorene za protok robe i lijekova 24 časa dnevno, svih sedam dana u sedmici, potrebne su nam digitalne usluge u službi građana, potrebno nam je usavršavanje i inovacije za dalji rad. Potrebno je da diplome i zanimanja budu priznata.

-I zato vjerujem u zajedničko regionalno tržište. Uvjerena sam da će ovaj akcioni plan, nastao u toku njemačkog predsjedavanja Vijećem Evropske unije, svoje prve rezultate moći da pokaže već tokom narednog, isto njemačkog predsjedavanja Berlinskim procesom - zaključila je Bregu. 

Akcioni plan za zajedničko regionalno tržište olakšava slobodno kretanje u regionu, omogućava poslovnoj zajednici da iskusi potencijal koji pruža zajedničko tržište zasnovano na modelu jedinstvenog tržišta Evropske unije, i ističe neophodnost usavršavanja radno sposobnog stanovništva, koje se smanjuje u regionu. 

Osim usklađivanja sa jedinstvenim tržištem Evropske unije, region je napravio još jedan važan korak prihvatanjem Deklaracije o Zelenom programu koja je usklađena sa evropskim Zelenim planom. Klimatske promjene se odvijaju sporije od pandemije, ali neprekidno remete živote u regionu. U RCC se nadaju se da će se tom deklaracijom podržati i ubrzati promjene i procesi u regionu sa glavnim ciljem rješavanja problema klimatskih promjena.      

Zaključci ministarskog sastanka o integraciji Roma također su priloženi zaključcima predsjedavajućih samita. Ministri sa zapadnog Balkana dogovorili su se da intenziviraju tekuće aktivnosti na integraciji Roma, a posebno u oblasti stanovanja, civilne registracije, prikupljanja podataka i budžetiranja.  

Samit u Sofiji 2020. održan je u sklopu inicijative Berlinskog procesa koja je započeta još 2014. godine s ciljem da se pojača regionalna saradnja na zapadnom Balkanu. Samit je ove godine organizovan u okviru zajedničkog predsjedavanja Bugarske i Sjeverne Makedonije. Na samitu su se okupili donosioci odluka i kreatori javnog mnjenja iz regiona i EU, koji su usaglasili zajednički pristup socioekonomskom razvoju regiona. Samit zapadnog Balkana 2019. održan je u Poznanju u okviru poljskog predsjedavanja. Na samitu se obično okupljaju i predstavnici civilnog društva domaćina, poslovnih i omladinskih foruma, iako je, zbog pandemije Covid-19, ovogodišnji sastav značajno izmijenjen i samit održan putem interneta.

Zajedničko regionalno tržište naslanja se na rezultate Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor koji je prihvaćen prije tri godine u Trstu, kada su se lideri šest ekonomija zapadnog Balkana dogovorili da se ovom regionu da prilika da izgradi sopstveni ekonomski prostor tako što će se omogućiti nesmetan protok roba, usluga, kapitala i visokokvalifikovane radne snage, čime će region postati atraktivniji i pogodniji za ulaganja. Put ka tome je utrt rezultatima ostvarenim u okviru Regionalnog ekonomskog prostora. Sada plaćamo do 96 posto manje cijene rominga na cijelom zapadnom Balkanu, dok će od jula 2021. godine troškovi rominga biti ukinuti. Trgovina robama je povećana za 25 posto, dok su direktne strane investicije zabilježile povećanje od 35 dosto od 2016. godine, saopćeno je iz RCC-a. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!