Kultura     | 10.11.2020. 15:53 |

Predstavljena platforma 'Religioskop' koja o naslijeđu govori kroz 100 priča

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 10. novembra (FENA) - Historijski muzej BiH kreirao je digitalnu platformu "Religioskop" namijenjenu mladima i onima koji žele saznati više o kulturno-historijskom naslijeđu četiri monoteističke religije na području BiH i njihovom doprinosu razvoju bh. društva.

U fokusu digitalne platforme, koja je  prezentirana danas u Historijskom muzeju BiH, je obrazovanje i vjersko naslijeđe BiH koje se čuva u lokalnim muzejima i drugim baštinskim institucijama, kao i promocija digitalnih tehnologija u kulturi i obrazovanju.

Direktorica Historijskog muzeja BiH i urednica "Religioskopa" Elma Hašimbegović kazala je da je riječ o edukativnoj platformi koju je priredio tim Muzeja uz pomoć mentora iz religijskih zajednica.

- Radi se o skupljanju priča materijalnog i nematerijalnog naslijeđa koje smo spojili u 100 priča - istaknula je Hašimbegović dodavši da su priče bazirane na izvorima, literaturi a pitke su, zanimljive i donose  mnogo novih informacija  o kulturno-historijskom naslijeđu BiH.

Hašimbegović je također kazala da je slogan Muzeja "klik na baštinu" te da je  dovoljno otići na religioskop.ba i tamo će pronaći priče.

Govoreći o zanimljivostima koje se mogu pronaći na platformi, Hašimbegović navodi da Historijski muzej u svojoj kolekciji ima jedan Kur'an ručno pisani iz šesnestog  stoljeća koji nije imao priliku da izloži.

- Ovo je  prilika da taj Kur'an  nađe svoje mjesto u ovoj digitalnoj  platformi - ustvrdila je ona.

Dirigent Stefan Mojsilović iz  Srpskog pjevačkog društva “Sloga” kazao da je platformu pomogao tekstovima  o horskom pjevanju.

- Zaista divan projekat. I za mlade i za obrazovanje i za turizam. Jedna digitalna platforma u vremenu kada se sve prebacilo u virtualni svijet. Imamo projekat koji govori o stotinu različitih događaja, hramova, crkava, džamija istorijskih i drugih spomenika, gdje se govori o četiri religije kroz pričice - naglasio je Mojsilović, dodavši da se na platformi nalazi i tekst kako se razvijala pravoslavna crkvena muzika.

Profesorica historije i predsjenica Udruženja EUROCLIO HIP (Udruženje nastavnika i profesora historije/istorije/povijesti) Melisa Forić je kazala da je "Religioskop" interesantan projekat koji nudi velike mogućnosti za korištenje u nastavi te potrebe muzejske padagogije koja je poprilično zanemarena.

Platforma, smatra Forić, nudi brojne nogućnosti za korištenje.

- Kratkoća priča, stil pisanja, informacije koje su date daju jednu sličicu a i pozivaju na dalje istraživanje sa zanimljivim detaljima - zaključila je Forić.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'