Bosna i Hercegovina     | 10.11.2020. 16:08 |

Isplaćene egzistencijalne naknade demobiliziranim borcima u ZDK-u

FENA Saopćenje

ZENICA, 10. novembra (FENA) - Ministarstvo finansija Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) doznačilo je danas egzistencijalnu naknadu za august demobiliziranim borcima mlađim od 57 godina.

Do sada je obrađeno 3.538 zahtjeva koji su uneseni u ISVDV sistem, a doznačena su sredstva u ukupnom iznosu od 629.504 KM, od čega je 83.676 KM isplaćeno korisnicima koji su naknadno uvedeni u pravo na naknadu.

Premijer ZDK Mirza Ganić izrazio je zadovoljstvo što je Vlada uspjela osigurati potrebna sredstva i omogućila realizaciju Uredbe o novčanoj egzistencijalnoj naknadi za demobilizirane branioce, koja je donesena u martu na početku pandemije virusa Covid-19.

- Očekujemo da će se broj korisnika povećati. Pozivam branioce koji su podnijeli zahtjev na još malo strpljenja, jer obrada zahtjeva traje. Najvažnije je da ćemo retroaktivno isplatiti naknade svim borcima koji naknadno budu uvedeni u pravo - rekao je Ganić.

Borci mlađi od 57 godina pravo na egzistencijalnu naknadu ostvaruju u kantonima, a stariji od 57 godina sa nivoa Federacije BiH.

Pravo na naknadu imaju nezaposleni branitelji koji su od aprila 1992. do decembra 1995. u redovima oružanih snaga BiH proveli najmanje 24 mjeseca, odnosno 12 mjeseci ako su postali branitelji kao maloljetnici ili šest mjeseci po stjecanju punoljetstva.

Iznos naknade utvrđuje se množenjem osnovice u iznosu od četiri KM sa brojem mjeseci provedenih u oružanim snagama, saopćeno je iz Pres- službe ZDK.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo