Bosna i Hercegovina     | 10.11.2020. 20:00 |

CEI Nahla: Ulogu u procjeni kandidata imaju njihova postignuća i rad, a ne rod

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. novembra (FENA) - Centar za edukaciju i istraživanje „Nahla“ postao je jedan od partnera projekta i kampanje „Ja glasam za ženu“sa željom da doprinesu da se sve žene, kandidatkinje na izborima, posmatraju individualno kroz svoje kvalitete i kompetencije te da se ženi pruži prilika da pokaže svoje mogućnosti bez predrasuda i nepovjerenja

Cilj kampanje je da skrene pažnju na potrebu da presudnu ulogu u procjeni kandidata imaju njihova postignuća i rad, a ne rod, te da svaka žena ima ime i prezime, nvode iz CEI „Nahla“.

Žena je  prije svega, individua s ličnim kapacitetima i aspiracijama i upravo zbog toga smo izabrali da kroz ovu kampanju govori žena, pričom, imenom i stavom, a ne statistika. Kao organizacija civilnog društva s dvodecenijskim radom iza sebe svakodnevno se susrećemo s fascinantnim životnim pričama, snagom i postignućima žene i željeli smo da ih i drugi postanu svjesni.

Kampanja ne govori o ženama kao masi koja ima samo jedan predznak, već govorimo o ženi kao jedinki čija postignuća trebaju biti vrednovana kao takva. Ne želimo da se na žene gleda kao na grupu, da ih se ocjenjuje na osnovu grešaka jedne od njih, niti da se svima pripusuju atributi kroz koje određena grupa posmatra ženu. Ne želimo predrasude, želimo objektivne procjene.

 Jednake prilike nisu u kvotama, nisu u statistikama, nisu u floskulama, ma kako dobro zvučalo da nikoga ne treba izostaviti. Jednake prilike su kad nam je i za kandidata i za kandidatkinju jednako (ne)bitno kakvi su roditelji, supružnici, radnici, gdje su se školovali i šta od toga primjenjuju, koja su obećanja dali, a koja ispunili.

 Kampanju implementira Westminster fondacija za demokratiju u partnerstvu s CEI Nahla, a uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, Vlade Švicarske i Vlade Kraljevine Nizozemske, navode iz 'Nahle'.

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana