Bosna i Hercegovina     | 11.11.2020. 13:26 |

Podžić na video-konferenciji o značaju prisustva NATO-a u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. novembra (FENA) - Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić učestvovao je danas na video- konferenciji, koja je u okviru Programa saradnje Bosne i Hercegovine i Sjevernoatlantskog saveza (NATO-a) upriličena za polaznike NATO koledža odbrane u Rimu.

Aktivnost je održana u virtuelnoj formi, a visokim oficirima i polaznicima NATO koledža prezentirane su ukupno tri teme, od kojih je ministar Podžić prezentovao temu “Programi saradnje BiH u okviru NATO-PfP (Partnerstva za mir)”.

Podžić je polaznike NATO koledža odbrane u Rimu upoznao sa mehanizmima saradnje BiH sa NATO-om, istakavši kako je bilo planirano da se ovaj događaj održi u našoj zemlji, kako bi se BiH još više približila učesnicima, te da im se ponudi više od samog brifinga, ali da to zbog situacije sa pandemijom koronavirusa nije bilo moguće.

Dodao je da je NATO koledž odbrane u velikoj mjeri dao doprinos Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH, te da je Senior kurs koji pohađuju polaznici, “prilika za visoke oficire da unaprijede svoje znanje, vještine i da prošire poznanstva.”

Osim toga, iskazana je zahvalnost NATO-u prilikom da Bosna i Hercegovina školuje oficire na ovom prestižnom koledžu.

Također, ovom prilikom pozdravljen je bh. student na Senior kursu, brigadir Edin Fako.

Ministar Podžić je istakao važnost prisustva NATO-a u BiH, te još jednom zahvalio svim učesnicima konferencije, kao i svim drugim partnerima koji nesebično pomažu MO i OSBiH u afirmaciji dobrih praksi u oblasti jačanja sistema vladavine prava i jednakosti u sistemu odbrane.

Zajednički štab Oružanih snaga BiH je prezentovao temu “Oružane snage BiH, njihova uloga i angažman”, a treća tema “BiH u okviru historijskih i regionalnih perspektiva” prezentirana je od Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Pored ministra Podžića, u radu video-konferencije učestvovali su i pomoćnik ministra odbrane za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, te zamjenik načelnika ZŠ OSBiH za operacije generalmajor Ivica Jerkić i generalni inspektor MOBiH brigadni general Mirsad Ahmić.

Virtuelna konferencija je održana u Ministarstvu odbrane BiH, zgradi Ministarstva vanjskih poslova BiH i NATO koledžu odbrane u Rimu, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'