Svijet     | 11.11.2020. 13:42 |

Na hiljade armenskih demonstranata protestuje protiv sporazuma o primirju

FENA Internet

YEREVAN, 11. novembra (FENA) - Na hiljade armenskih demonstranata koji su uzvikivali "Nikol je izdajica" u srijedu je tražilo ostavku premijera Nikola Pashinyana zbog primirja koje je osiguralo teritorijalne pomake Azerbejdžana u Nagorno Karabahu nakon šest sedmica borbi.

Primirje, objavljeno u utorak, okončalo je najteže sukobe u toj regiji u više decenija, i Azerbejdžan ga je proslavio kao pobjedu. Pashinyan je to nazvao katastrofom ali je kazao da nije imao izbora nego da ga potpiše.

Nekoliko hiljada ljudi prkosilo je zabranama uvedenim nakon proglašenja vanrednog stanja protestujući u prijestonici Yerevanu, dan nakon što su demonstranti upali u neke vladine zgrade i opustošili ih.

Današnji demonstranti, od kojih su neki nosili zaštitne maske, okupili su se uprkos hapšenju uglednog opozicijskog čelnika i nekolicine ostalih na početku protesta i bez obzira na pandemiju koronavirusa koja je teško pogodila Armeniju.

Prekid vatre zaustavio je vojne akcije u i oko Nagorno Karabaha, enklave međunarodno priznate kao dio Azerbejdžana, ali nastanjene etničkim Armenima. Na osnovu sporazuma, 2.000 ruskih mirovnjaka razmješteno je u regiju.

Od ranih 1990-ih, etnički Armeni imaju vojnu kontrolu nad kompletnim Nagorno Karabahom i značajnim djelovima azerbejdžanske teritorije koji ga okružuju. Oni su sada izgubili veći dio enklave kao i okolne teritorije.

Pashinyan je izjavio da je zaključio mirovni sporazum pod pritiskom vlastite vojske. Čelnik Nagorno-Karabaha kazao je kako postoji rizik da Azerbejdžan preuzme kontrolu nad kompletnom enklavom nakon pada njenog drugog po veličini grada Sushija, poznatog među Azerima kao Shusha.

- Ovo je ogroman neuspjeh i katastrofa - izjavio je Pashinyan u utorak.  Kazao je da preuzima ličnu odgovornost za armensko nazadovanje, ali je odbacio pozive da odstupi s položaja.

On nije odmah reagovao na današnje proteste, prenosi Reuters.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'