Bosna i Hercegovina     | 11.11.2020. 13:58 |

Naša stranka: Uštedama i racionalnim poslovanjem izboriti se s ekonomskim problemima

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 11. novembra (FENA) - Posljedice pandemija na ekonomiju će se tek osjetiti i zato treba brzo regovati, moglo čuti na danas održanoj tematskoj  press konferenciji Naše stranke „Pandemija i ekonomija-posljedice i njihova sanacija“ na kojoj su govorili kandidat Četvorke za načelnika Općine Centar Srđan Mandić i politički direktor Naše stranke Edin Forto.

Situacija u kojoj se nalazimo je loša, smatra Mandić, izazvana je kako pandemijom tako i generalno lošim stanjem ekonomije.

- Neka istraživanja govore da se ljudi puno manje plaše zdravstvenih posljedica koronavirusa u odnosu na ekonomske posljedice koje će pandemija iza seba ostaviti - kazao jer Mandić.

On je između ostalog kazao da je Općina Centar atraktivno i zanimnjivo područje koji se nosi sa brojnim ekonomskim poteškoćama.

Mandić je također naveo da je period od tri mjesca plaćanja zakupa npr. ugostiteljima  u ovim uslovima nije dovoljan te da se moraju iznači načni da se  premosti krizni period. Dodao je i da treba privrednike oslobode nameta na istaknute reklame, te da treba ubrzati procedure za  dobijanje uvjerenja ,dozvola… Također treba pomoći mladima, dajući im npr. općinske prostore za  poketanja startup biznisa.

Međutim, Mandić je istakao da je potrebno obezbijediti i povratne informacije o poslovanju, te da se mora voditi računa o tome kakav je povrat investicija..

Edin Forto je ovom prilikom istakao da je BiH nisko na svim sklama na kojim se mjeri lakoća poslovanja u jednoj državi, a da se kao mjerilo za to kako je objasnio uzimaju u svim državama glavni gradovi.

- Mi smo među zadnjima u Evropi, u regiji. Imamo još puno posla da stignemo jednu Makedoniju - kazao je.

On je govoreći o problematici ekomske situacije, kao i punjenja budžeta istakao da će prihodi biti sve manji.

- Vremenom će biti manje akciza, manje poreza, manje dobiti, manje prihoda… Mi ćemo pravu ekonomsku krizu osjetiti tek na proljeće. A imat ćemo veliku ekonomsku krizu  cijele  slijedeće godine – kazao je Forto.

On je također kazao da će se kad se privrednici oslobode plaćanja dažbina na istaknute reklame to znači i manje punjenje budžeta ali je istako da će se s tim problemom izboriti uštedama, racionalnim upravljanjem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo