Bosna i Hercegovina     | 11.11.2020. 14:14 |

Potpisan sporazum o izgradnji sustava javne odvodnje u Ljubuškom (VIDEO)

FENA Nada Landeka

LJUBUŠKI, 11.studenoga (FENA) - JP ''Parkovi'' d.o.o. Ljubuški, Neretvansko-pelješko-korčulansko-lastovsko-mljetski vodovod d.o.o. i Hrvatske vode u srijedu su potpisali Sporazum o izgradnji sustava javne odvodnje na području Grada Ljubuškog te drugim aktivnostima vezanim uz zaštitu izvorišta.

Riječ je o prvoj fazi izgradnje sustava čija je vrijednost milijun i pol maraka ili 5,8 milijuna kuna. Od toga će 80 posto osigurat Hrvatske vode.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković ocijenio je kako su vode među najvrjednijim resursima u svijetu.

-Svi zajedno možemo zaključiti da su vode među najvrjednijim resursima općenito na svijetu. Zahvaljujući i ugovoru Vlade Republike Hrvatske i Vlade Bosne i Hercegovine, odnosno i kasnijeg ugovora Vlade RH i Vijeća ministara BiH definirana je vodno gospodarska suradnja i uređenje tzv. presječenih sustava za javnu vodoopskrbu- istaknuo je Đuroković.

Podsjetio je kako je civilizacijska tekovina da bez obzira na granicu voda ide i u jednom i drugom smjeru.

-Nekad je crpilište na području BiH, nekad na području RH i nema razloga da tu vodu ne baštine, odnosno ne koriste, korisnici s jedne i s druge strane granice- smatra Đuroković.

Istaknuo je također kako je važno zaštiti izvorište Prud jer ono ima veliku važnost za Hrvatsku.

-Važno je zaštiti resurse, u ovom slučaju zaštiti izvorište Prud koji ima ogromnu važnost za Hrvatsku, jer iz njega zahvaća putem javnih vodoopskrbni sustava gotovo 50 tisuća stanovnika u dolini Neretve, na Korčuli, Mljetu i na Lastovu. Upravo zaštita izvorišta Prud daje dugoročnu sigurnost vodoopskrbe tog područja, održivost pa i daljnji razvoj turizma- naveo je Đuroković.

Dodao je kako se dio zona sanitarne zaštite nalazi  na području grada Ljubuškoga, na području BiH, a dio zona na području RH ali da se crpilište može štititi jedino zajedničkom zaštitom.

- Upravo iz tog razloga Republika Hrvatska će putem komunalnog poduzeća NPKLM Koručula, koji upravlja sustavima na području Hrvatske, ovome isporučitelju vodnih usluga osigurati zaštitu crpilišta jer će gradnja kanalizacijskoga sustava na području Ljubuškog omogućiti trajnu zaštitu područja izvorišta - pojasnio je generalni direktor Hrvatskih voda.

V.d. direktora JP ''Parkovi'' d.o.o. Ljubuški Nikica Vučić kazao je kako će se ovim sporazumom cjelokupni Grad Ljubuški biti pokriven kanalizacijskim sustavom.

-Što se tiče samog Ljubuškog, to podrazumijeva da će preostili dio grada koji nije pokriven kanalizacijom sustavom bit pokriven. Nakon potpisivanja ovog sporazuma, rok je 60 dana da se  izradimo projektnu dokumentaciju i da se krene u fazu radova- pojasnio je Vučić.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/5071

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1CdDAVb5KElCua2B7YrXKdrvxraOiJGDU?usp=sharing

(FENA) M. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo