Bosna i Hercegovina     | 11.11.2020. 15:11 |

Vidić: Novi obrambeni nasip zaštiti će cijelu desnu obalu Neretve (VIDEO)

FENA Denis Leko

ČAPLJINA, 11. studenog (FENA) - Gradonačelnik Čapljine Smiljan Vidić i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković u srijedu su u Čapljini potpisali Sporazum o financiranju projekta izgradnje obrambenog nasipa na području Gabela Polja ukupne vrijednosti 6.484.000 maraka, a u sklopu prekograničnog projekta obrane od poplava grada Metkovića.

Gradonačelnik Vidić istaknuo je kako će ovaj projekt mještanima Gabela Polja i desne obale rijeke Neretve na području Metkovića osigurati "miran san" za vrijeme velikih kiša i poplava.

- Ovaj nasip zaštitit će cijelu desnu obalu Neretve i mještani će moći mirno spavati. Jedan dio nasipa na području Metkovića već je završen, a današnjim potpisivanjem sporazuma omogućili smo raspisivanje natječaja za izvođača radova, a onda naravno i početak radova - kazao je Vidić.

Dodao je, također, kako će nasip biti završen u roku od tri godine.

- Prije svega moramo ispoštovati sve zakonske procedure, prvi korak je, kako sam već i spomenuo, raspisivanje natječaja, nadam se da neće biti nekih žalbi zbog čega bi došlo do ponavljanja procedure, što troši vrijeme, ali ako sve bude u redu, nasip će biti gotov u roku od tri godine - kazao je gradonačelnik Čapljine.

Po njegovim riječima, Grad Čapljina je svoje obaveze u ovom projektu već završio.

- Osim raspisivanja natječaja, naše obaveze bile su i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na području Gabela Polja i ključni korak, koji je bio neobično važan, je da smo ingerencije Vijeća ministara, odnosno države Bosne i Hercegovine spustili na našu lokalnu razinu i samim tim ubrzali ovaj proces jer ovdje se radi o međudržavnom projektu - naveo je Vidić.

Direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković kazao je kako su sredstva za ovaj projekt osigurana putem Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske (RH), a uz potporu Vlade RH.

- Osigurana sredstva bit će dostatna za dovršenje ukupnog jedinstvenog sustava obrane od poplava, a koji se sastoji od dva podsustava. Jedan je za zaštitu naselja Jerkovac na području Metkovića, a drugi dio podsustava je u BiH na području Čapljine koji brani Gabela Polje. Radi se o ukupno devet kilometara nasipa s po jednom crpnom stanicom sa svake strane, a vrijednost izvođenja radova na području grada Čapljine iznosi 25 milijuna kuna (oko 6 milijuna maraka). Po završetku i po izdavanju upravne dozvole, upravljanje će biti predano Gradu Čapljini, a na taj način zaštiti ćemo stanovništvo i s jedne i s druge strane granice - istaknuo je Đuroković.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske Tomislav Ćorić kazao je kako će se realizacijom ovog projekta konačno riješiti problemi s kojima su suočavani stanovnici navedenih naselja na desnoj obali Neretve.

- Siguran sam i bit će mi drago da će suradnja Hrvatskih voda i Grada Čapljine na realizaciji ovog projekta biti uspješna, kao i da se po dovršetku ovih radova u narednim godinama možemo okrenuti nekim drugim izazovima - kazao je Ćorić.

Projekt obuhvaća izgradnju obrambenog nasipa, ustave Glibuša, ustave Strimen, crpne stanice Glibuša, preljevne građevine s uređajem za kontrolirano upuštanje voda u branjeno područje i ostalih hidrotehničkih objekata koje štite branjeno područje od poplava.

Svečanom potpisivanju sporazuma, među ostalima, nazočili su i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović, državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Mario Šiljeg te Irina Putica iz Hrvatskih voda.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/5072

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/16tWp7JTd0iQ2A1pjl6jHEey4w1xHW9mL?usp=sharing

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo