Bosna i Hercegovina     | 11.11.2020. 16:18 |

Rekonstrukcija vrtića 'Kolibri' za manje liste čekanja u JU 'Djeca Sarajeva'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. novembra (FENA) - Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić, direktorica Javne ustanove 'Djeca Sarajeva' Suanita Banda i načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo sa saradnicima obišli su objekt vrtića 'Kolibri'.

Radi se o devastiranom vrtiću na području općine Novo Sarajevo u ulici Kolodvorska 11, a pripada JU 'Djeca Sarajeva'. Na području općine Novo Sarajevo trenutno je u funkciji šest vrtića JU 'Djeca Sarajeva' čije usluge koristi oko 740 djece uzrasta od šest mjeseci do polaska u školu.

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić naglasio je da postoji namjera i želja da taj objekt što prije bude rekonstruiran. Time će se, između ostalog, omogućiti proširenje kapaciteta JU 'Djeca Sarajeva' i smanjiti liste čekanja.

U Kantonu Sarajevo evidentiran je nedostatak prostornih kapaciteta za boravak djece u vrtićima. To je posljedica većeg broja devastiranih i ratom uništenih objekata, koji dosad nisu sanirani i vraćeni u prvobitnu funkciju.

Općinski načelnik Nedžad Koldžo istakao je da je vrtić 'Kolibri' sa 1.300 metara kvadratnih korisne površine jedan od prostorno najvećih  predškolskih ustanova na području općine Novo Sarajevo.

- Cilj je, iako nije naša nadležnost, da pomognemo da se ukine lista čekanja na području općine. Osim projektne dokumentacije za taj objekt koja je pri kraju, istovremeno smo uradili i projekt rekonstrukcije ‘Parka nacionalnih manjina’ ispred objekta tog vrtića, a u okviru kojeg će biti poseban dio za mališane - rekao je načelnik.

Kako ističe, procijenjena vrijednost rekonstrukcije tog vrtića je 1.000.000 KM.

- U dogovoru sa Vladom Kantona Sarajevo, kantonalnim Ministarstvom obrazovanja, nauke i mladih i JU „Djeca Sarajeva“ taj iznos trebali bi da zajednički finansiramo, iz kantonalnog i općinskog budžeta. Nadam se da ćemo ubrzo ići u proceduru raspisivanja javnog poziva za izbor izvođača radova, da bi taj objekat bio u funkciji najkasnije do sredine iduće godine - naglasio je općinski načelnik.

Dodao je da se radi i na projektnoj dokumentaciji za rekonstrukciju vrtića 'Narcis', koji se nalazi na području Mjesne zajednice 'Grbavica I'.

Direktorica JU 'Djeca Sarajeva' Suanita Banda i predstavnik Vijeća roditelja JU 'Djeca Sarajeva' Meša Selimović zahvalili su načelniku Koldži i Općini Novo Sarajevo za započete aktivnosti na adaptaciji vrtića čijom će rekonstrukcijom i vraćanjem u funkciju biti osigurani prostorni kapaciteti za smještaj, odgoj i obrazovanje oko 190 djece uzrasta od 3 do 6 godina.

Podsjetili su da je na listi čekanja u predškolske ustanove na području te općine više od 200 djece za školsku 2020,/2021. godinu, navodi se u saopćenju za javnost iz Općine Novo Sarajevo.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo