Bosna i Hercegovina     | 15.11.2020. 00:06 |

Arnautović: Pandemija prouzrokovala potrebu za posebnim postupanjem CIK-a

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 15. novembra (FENA) - Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini, kao i izbori u gradu Mostaru koji će biti održani 20. decembra, održavaju se u specifičnim epidemiološkim uvjetima uzrokovanim pandemijom Covid-19.

Član Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine Suad Arnautović je u ranijem razgovoru za Fenu kazao da je pandemija koja je zahvatila cijeli svijet, prouzročila posebno postupanje i potrebu za posebnim postupanjem organa za provođenje izbora.

Napomenuvši da izborni procesu u BiH okuplja veliki broj birača, posmatrača izbora, izborne administracije, medija i drugih zainteresiranih osoba, naveo je da je u takvim uvjetima evidentno prisutne pandemije Covid-19 koja na žalost ne jenjava, bilo neophodno da CIK BiH, kao regulator izbornog procesa u BiH, pripremi i donese pravni okvir kojim će se propisati postupanje, prije svega tijela za provođenje izbora u uvjetima epidemije Covid-19 na dan izbora, a s druge strane dati preporuke za ostale učesnike, prije svega birače i posmatrače, odnosno političke subjekte.

Arnautović kaže da je CIK BiH donio Instrukciju o postupanju tijela za provođenje izbora na izborni dan u uvjetima epidemije Covid-19, koja je propisala kako da se ponašaju birački odbori, općinske i gradske izborne komisije, Centralna komisija BiH, Glavni centar za brojanje u Sarajevu i uposleni u skladištu CIK-a BiH.

Pojašnjava da su tom instrukcijom propisana pravila postupanja na biračkom mjestu na izborni dan, na koji način da se vrši kontrola reda na biračkom mjestu, da se birači upozoravaju na potrebu držanja socijane distance, ispravnog nošenja maski na licima, obaveznu dezinfekciju itd.

Arnautović navodi da je to vrlo opširna i detaljna instrukcija koja, u prvom redu, upućuje organe za provedbu izbora na ponašanje.

Govoreći o organiziranju glasanja na biračkim mjestima na sam dan izbora i nekim prigovorima da se ograničava broj posmatrača, Arnautović je odlučno demantirao da je CIK BiH donio bilo kakav propis koji ograničava broj posmatrača na biračkom mjestu ili organičava bilo kojeg birača da izvrši glasanje.

- Mi smo samo prenijeli kroz naše instruktivne akte ono što je već propisano, prije svega od Svjetske zdravstvene organizacije, a zatim i od domaćih organa i tijela vlasti u oblasti zaštite zdravlja. Kada smo kazali, na primjer, da se minimum 1,5 metar drži socijalna distanca u redu na biračkom mjestu, to nije nikakvo ograničenje. Članovi biračkog odbora zaduženi za uspostavu reda na biračkom mjestu će osigurati da birači koji dolaze da glasaju budu udaljeni jedan od drugog 1,5 metar. Dakle, nikakvo to nije ograničenje - smatra Arnautović.

Dodaje da je druga stvar vezana za broj posmatrača koji mogu biti u jednom trenutku na biračkom mjestu.

Kaže da je to izazvalo dosta polemike, međutim, CIK BiH „nije stariji od propisa koji se zove Izborni zakon BiH, a u tom zakonu je u poglavlju 17 izričito navedeno da svaki politički subjekt ima pravo da posmatra cjelokupni izborni proces“.

- Prema tome, mi nismo donijeli nikakvu odluku da ograničimo broj, ali je potrebno da svi budemo disciplinirani - kaže Arnautović.

Arnautović kaže da regularnost cjelokupnog procesa osiguravaju organi za provedbu izbora, u tom konkretnom slučaju članovi mobilnog tima i općinske i gradske izborne komisije koje su ih imenovale, i posmatrači.

Apelirao je da posmatrači političkih subjekata, nevladinih organizacija i međunarodni posmatrači ne izbjegavaju da idu s mobilnim timovima i posebnim mobilnim timovima do građana koji se budu registrirali za taj čin glasanja.

- Najbolji način je da se posmatranjem izbornog procesa eventualne greške uoče na vrijeme i spriječe eventualne zloupotrebe. Jako je važno da imamo transparentan proces koji se osigurava i učešćem velikog broja posmatrača ovoga izbornog procesa - smatra Arnautović.

Na kraju je istaknuo da je najbolji način za sprečavanje bilo kakve zloupotrebe izlazak na izbore.

 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo