Bosna i Hercegovina     | 12.11.2020. 16:26 |

Na području ZDK počelo utopljavanje školskih objekata

FENA Saopćenje

ZENICA, 12. novembra (FENA) - Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) radi na utopljavanju i rekonstrukciji više školskih objekata u ovom kantonu, a sve dok se vrše pripreme za početak realizacije velikog aranžmana sa Svjetskom bankom, vrijednog 11 miliona KM, uz pomoć kojeg će u naredne dvije godine biti utopljeno 28 škola na području ZDK.

Resorni ministar Spahija Kozlić izjavio je da se zajedno s "Caritasom" radi rekonstrukcija tri područne osnovne škole u općini Maglaj, od kojih je jedna pri kraju, a preostale dvije će biti završene do kraja novembra, saopćeno je iz ZDK.

Zajedno sa Federalnim ministarstvom za prostorno uređenje radi se toplifikacija prostora u osnovnim školama "Huso Hodžić" u Tešnju i "Ahmed Muradbegović" Stranjani kod Zenice, gdje će biti uloženo oko 200.000 KM.

- Pored toga, veliki broj osnovnih i srednjih škola ide ka rekonstrukciji. U Zenici uvodimo centralno grijanje u tri područne škole i to PŠ Vranduk, koja je završena, trenutno se radi PŠ Kolići, a uskoro počinju radovi u PŠ u Gladovićima. Uporedo sa tim radimo i nekoliko sportskih igrališta. Ova jesen je u znaku obnavljanja školskih objekata. Trebalo je to, istina, biti nešto ranije, ali zbog ove situacije sa pandemijom koronavirusa radovi su malo pomjereni - rekao je Kozlić.

Dodao je da su pri kraju radovi u Blatuši u PŠ "Musa Ćazim Ćatić" gdje se uvodi produženi boravak, a vrlo brzo će započeti rekonstrukcija igrališta u centralnoj školi "Musa Ćazim Ćatić" u Zenici.

Ministar Kozlić je naglasio da se rekonstrukcijom stvaraju bolji uslovi za boravak djece i odvijanje nastavnog procesa, smanjuje potrošnja energenata te također eliminišu emisije štetnih plinova iz dosadašnjih kotlovnica na ugalj.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'