Ekonomija     | 13.11.2020. 10:18 |

FUZIP - Nastavak intenziviranih aktivnosti nadležnih inspekcija

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. novembra (FENA) - Federalni inspektori su u kontroli epidemioloških mjera od početka jula do kraja oktobra izvršili 1.207 inspekcijskih nadzora i utvrdili 100 prekršaja za koje će biti izdati prekršajni nalozi s finansijskim teretom od 186.910 KM.

Shodno negativnoj epidemiološkoj slici na teritoriji Federacije BiH, federalni inspektori su u prethodnom periodu intezivno vršili pojačane inspekcijske nadzore, kao podrška svim nadležnim kantonalnim inspekcijama.

Inspekcijski nadzor vršen je naročito u kontroli provođenja mjera na mjestima potencijalnog i realnog okupljanja većeg broja ljudi - ugostiteljskim objektima, u zatvorenom i na otvorenom, tržnim centrima, većim trgovinama i prodajnim mjestima, kozmetičkim, frizerskim salonima, administrativnim prostorima, zdravstvenim ustanovama i vozilima javnih prijevoznih preduzeća.

Federalni zdravstveni inspektorat Uprave u prethodnom je mjesecu kontrolirao i odlaganje medicinskog otpada u zdravstvenim ustanovama na području Kantona Sarajevo.

Tokom inspekcijskih nadzora federalnih inspektora u oktobru se pretežno bilježe manjkavosti u smislu nepravilne primjene i provođenja obavezujućih mjera koji zahtijevaju otklanjanje nedostataka, s tim da je kod  grubih kršenja epidemioloških mjera nadležnih kriznih štabova i preporuka zavoda za javno zdravstvo kod 31 subjekta nadzora izrečen prekršajni nalog s finansijskim teretom od 62.160 KM.

U periodu od marta do kraja oktobra izvršeno je 18.977 inspekcijskih nadzora, doneseno je 2.440 rješenja o otklanjanju nedostataka, te izrečen 821 prekršajni nalog s finansijskim teretom od 1.360.125 KM, a izrečena je i 21 mjera o zabrani rada.

Prema dostupnim podacima u oktobru je izvršeno 2.206 inspekcijskih nadzora nad poštivanjem epidemioloških mjera u Federaciji Bosne i Hercegovine i doneseno 377 rješenja o otklanjanju nedostataka, te izrečeno 199 prekršajnih naloga s finansijskim teretom od 315.360 KM.

Riječ je o podacima i rezultatima sinhroniziranog djelovanja inspekcijskih organa u Federaciji BiH, dok konkretnim i pojedinačnim podacima na području pojedinih kantona isključivo raspolažu i obavještavaju javnost nadležne kantonalne inspekcije.

Kako navode iz Federalne uprave za inspekcijske poslove zbog stalnog angažmana na terenu, inspekcijski organi na području cijele FBiH su krajnje iscrpljeni, te pod deficitom raspoloživih ljudskih resursa sve teže odgovaraju poslovima i obavezama, a svakodnevno se povećava i broj oboljelih inspektora i drugih uposlenika inspekcijskih organa u FBiH.

Stoga su još jednom apelirali da na sve privredne subjekte i građane Federacije BiH da poštuju propisane mjere i doprinesu stabilizaciji epidemiološke situacije i normalizaciji stanja u FBiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom