Bosna i Hercegovina     | 13.11.2020. 11:15 |

U Kantonu Sarajevo trenutno hospitalizirano 238 pacijenata

FENA Jasna Avdibegović

SARAJEVO, 13. novembra (FENA) - U Kantonu Sarajevo u proteklih 48 sati obrađena su 2.104 testa, od toga 847 je novozaraženih osoba koronavirusom - kazao je na pres-konferenciji Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo član štaba Kemal Beganović.

Hospitalizirano je trenutno 238 pacijenata, od toga na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i Podhrastovima je 148, a u Općoj bolnici "Prim. dr Abdulah Nakaš" 90.

- U protekla 24 sata prijavljeno je devet smrtnih ishoda - kazao je Beganović te je pojasnio da su za tri smrtna slučaja podaci naknadno dostavljeni, što znači da je u protekla 24 sata preminulo šest osoba.

U Kantonu Sarajevo trenutno je 5.986 aktivnih slučajeva.

U protekla 24 sata 397 osoba je oporavljeno.

Beganović je napomenuo da je Vlada KS ranije donijela odluku o mobilizaciji kadrova svih javno-zdravstvenih ustanova KS krajem prošlog mjeseca i da je sada Krizni štab tu odluku operacionalizirao na način da je napravljen raspored.

- Ti ljudi će primarno sada po ovom trenutnom rasporedu biti angažirani u novom stacionaru za opservaciju covid pacijenata koji je u pripremi da se otvori te da se taj kapacitet stavi na raspolaganje zdravstvenom sistemu KS - kazao je Beganović.

Naglasio je da je u pripremi novi stacionar za opservaciju koji bi trebao biti uskoro otvoren.

- Stacionar ima do 100 mjesta i nalazi se blizu obje bolnice. On će narednih dana biti potpuno osposobljen u smislu opreme, a trenutno Krizni štab radi na organizacionoj pripremi i već je napravljen raspored rada u Centru za opservaciju, koji će služiti kao prelazna varijanta između bolnice i kućnog liječenja. U narednih nekoliko dana će biti spreman a u slučaju ukazane potrebe on će primiti i prve osobe na opservaciju - pojasnio je Beganović.

Načelnik Uniformisane policije MUP-a KS Džafer Hrvat informirao je javnost o aktivnostima koje u epidemijskim uvjetima poduzimaju pripadnici Uprave policije MUP-a KS.

On je istakao da je Skupština KS na sjednici 29. augusta donijela Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira kojim se stvaraju normativne pretpostavke da Uprava policije aktivno sudjeluje u sprečavanju širenja zaraze izazvane koronavirusom i na taj način direktno primenjuje normu u slučaju kada je to naredbom izričito naglašeno odnosno kada je naredba dodijeljena na primjenu i nadzor Upravi policije.

Dodao je da je Uprava policije do sada zaprimila takve dvije naredbe.

- Jedna naredba je Kriznog štaba KS, koja se odnosi na obavezno nošenje zaštitne maske preko usta i nosa na otvorenom i u zatvorenom. Sa primjenom te naredbe Uprava policije je započela 17. oktobra i do danas je izrekla 1.247 prekršajnih naloga i dvije prekršajne prijave - kazao je Hrvat.

Dodao je da se druga naredba Federalnog kriznog štaba odnosi na ograničenje kretanja građana u periodu od 23 do 5 sati ujutro.

- U proteklih 48 sati, od primjene te naredbe, izdato je 13 prekršajnih naloga - kazao je Hrvat.

Podsjetio je da je kršenjem ovih naredbi propisana novčana kazna od 500 do 1.000 KM.

On je uputio apel građanima da se suzdrže od nepotrebnog kretanja, poštuju naredbe i razumiju što im policijski službenici upućuju na terenu kao apel ili određenu vrstu sankcije.

- Primorani smo da zaštitimo građane od neodgovornih ponašanja pojedinaca koji krše normu i zato će snositi propisane sankcije - zaključio je Hrvat. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'