Bosna i Hercegovina     | 13.11.2020. 13:18 |

Iz Fondacije 'Cvijet Srebrenice' uručeno 14 stipendija (VIDEO)

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 13. novembra (FENA) – Iz Fondacije u osnivanju "Cvijet Srebrenice" danas je uručeno 14 stipendija učenicima i studentima iz socijalno ugroženih porodica s područja Srebrenice, a iznos stipendija je 500 KM.

Za predsjednika Fondacije Mensura Bektića uručivanje stipendija je posebno važno, naročito u vrijeme pandemije koronavirusa, vrijeme u kojem su mnogi pokazali empatiju prema socijalno ugroženim porodicama, a naročito prema učenicima i studentima.

- Stipendije su motivacija mladima da uče i stiču nova znanja, jer samo se znanjem mogu boriti protiv nepravde, protiv svih zala koja pogađaju društvo – kazao je Bektić koji je autor "Srebrenog cvijeta Srebrenice".

Cilj stipendija i prodaja "Srebrenog cvijeta Srebrenice" je da genocid koji se dogodio u Srebrenici, dodao je Bektić, ne smije biti zaboravljen i treba biti nauk i pouka za buduće generacije da se nikada ne ponovi.

Sa željom da im školovanje bude uspješno, stipendije su učenicima i studentima, u auli Bošnjačkog instituta, uručili potpredsjednica Udruženja "Majke enklava Srebrenice i Žepe" Kada Hotić, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, nekadašnji potpredsjednik Gradskog vijeća Starog Grada Jusuf Pušina, te predsjednik Bošnjačkog instituta Faris Gavrankapetanović.

Gradonačelnik Skaka je kazao da je ponosan na mlade i obrazovane ljude koji razumiju prošlost i koji časno žive sadašnjost.

- Bez mladih i obrazovanih generacija koje razumiju prošlost i časno žive sadašnjost nema budućnosti. Oni će čuvati našu domovinu i naša je obaveza da ih na tom putu pomažemo – naglasio je Skaka.

Za Midhetu Hadžić, studenticu druge godine Žurnalistike na Univerzitetu u Tuzli, stipendija puno znači, ne samo finanijsku potporu, već i moralnu jer time se, kako je rekla, pokazuje da mi, djeca Srebrenice nismo zaboravljena.

- To nas potiče da postižemo veći uspjeh i damo droprinos Srebrenici - kazala je ona.

Prodajom, odnosno, kupovinom "Cvijeta Srebrenice", pomaže se djeci, povratnicima u Srebrenici da se školuju i stiču znanja, grade prosperitetnu budućnost u Srebrenici i Potočarima.

Pogledajte https://fena.ba/video/5079

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1oEc8OEi1DPM74oaQLx0xstnnEquOCshq?usp=sharing

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'