Kultura     | 13.11.2020. 16:11 |

Ovčina na godišnjoj Generalnoj skupštini Europeana Network Association

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. novembra (FENA) - Direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine Ismet Ovčina učestvovao je na godišnjoj Generalnoj skupštini Europeana Network Association (ENA).

Europeana Network Association (ENA) snažna je i demokratska zajednica stručnjaka koja radi na polju digitalne kulturne baštine. Ujedinjuje ih zajednička misija širenja i poboljšanja pristupa europskoj digitalnoj kulturnoj baštini, saopšteno je iz NUB BiH.

Uz Generalnu skupštinu, Europena je organizovala i svoju godišnju konferenciju koja je ove godine bila pod utjecajem novonastale situacije u svijetu, pandemije Covid-19: "Crisis, Change and Culture - Where are we now?” (Kriza, promjene i kultura - Gdje smo sada?).

Zaključak Konferencije jeste da se kultura u vremenu pandemije pokazala nužnom silom; ljudi su se okrenuli digitalnoj tehnologiji i komunikaciji kako bi razmjenjivali i promovisali kulturu i okupljali se oko nje. Upravo u ovim elementima, baštinske ustanove moraju pronaći svoje modele i djelovanja i učvrstiti se u društvu i društvenim prilikama. 

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine je aktivna članica EUROPEANE, a digitalizovana građa Biblioteke se može naći na https://www.europeana.eu/en, navodi se u saopštenju.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta