Bosna i Hercegovina     | 14.11.2020. 09:29 |

Medak: Verlab nema akreditaciju za inspekciju respiratora, podnijeli su zahtjev za proširenje područja akreditacije

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 14. novembra (FENA) - Institut za mjeriteljstvo BiH u skladu s Pravilnikom o imenovanim mjeriteljskim laboratorijama imenuje laboratorije koje se bave verifikacijom mjerila u području zakonske metrologije, a sve laboratorije koje se bave verifikacijom mjerila moraju biti imenovane i nadzirane za svoj opseg rada od Instituta za mjeriteljstvo BiH, kazao je za Fenu direktor Instituta za akreditiranje BiH (BATA) Željko Medak.

Kako je pojasnio, jedan od uvjeta da bi laboratorija bila imenovana jeste da je akreditirana od Instituta za akreditiranje BiH u skladu sa zahtjevima standarda Evropske unije za određenu oblast.

- Institut za akreditiranje BiH provodi postupke akreditiranja tijela za ocjenu usklađenosti u skladu s njihovim zahtjevom i pravilima Sistema za akreditiranje u BiH. Rad Sistema akreditiranja Bosne i Hercegovine zasniva se između ostalog i na principu dobrovoljnog karaktera pristupanja akreditiranju - dodao je Medak.

Institut za akreditiranje Bosne i Hercegovine provodi postupke akreditiranja tijela za ocjenu usklađenosti i u ovom području rada odnosno inspekcije medicinskih uređaja s funkcijom mjerenja u skladu sa zahtjevima standarda BAS EN ISO/IEC 17020:2013, njihovim zahtjevom (predmeti inspekcije na koji se odnosi zahtjev) i pravilima Sistema za akreditiranje u BiH.

Na pitanje za koja područja rada i podpodručja je akreditiran Verifikacioni laboratorij Verlab d.o.o. Sarajevo, Medak kaže da trenutno Verifikacioni laboratorij Verlab d.o.o. Inspekcijsko tijelo tip A posjeduje akreditaciju broj IN-123-01 od 08.07.2019. godine, izdatu od Instituta za akreditiranje Bosne i Hercegovine.

To je akreditacija, izdata od Instituta za akreditiranje Bosne i Hercegovine, za inspekciju mjerila krvnog pritiska i medicinskih uređaja s funkcijom mjerenja, konkretno defibrilator i terapeutski ultrazvuk (detaljno područje akreditacije možete pogledati na našoj web stranici www.bata.gov.ba).

- Verifikacioni laboratorij Verlab d.o.o. Inspekcijsko tijelo tip A nije akreditiran za inspekciju medicinskih uređaja, konkretno respiratora - naglasio je Medak.

Kako je naveo direktor Medak, Verifikacioni laboratorij Verlab d.o.o. je 16. oktobra podnio zahtjev za proširenje područja akreditacije, između ostalog i za medicinske uređaje respiratore, a postupak proširenja područja akreditacije je trenutno u fazi preispitivanja zahtjeva s aspekta područja rada i resursa Instituta za akreditiranje BiH.

"Akreditiranje" je stručna procedura kojom se preko dodijeljene akreditacije formalno priznaje da je neko tijelo ili osoba kompetentna za obavljanje određenih zadataka u području ocjenjivanja usklađenosti, a "verificiranje" mjerila ili  referentnih materijala je niz postupaka kojima se utvrđuje da li mjerilo ili referentni materijal ispunjava propisane mjeriteljske zahtjeve.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo