Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Ekonomija     | 14.11.2020. 10:49 |

Halebić: Nismo čekali potvrde loših prognoza, pomogli smo odlučno privrednicima

FENA Agencije

SARAJEVO, 14. novembra (FENA) - Ministar finansija u Vladi Kantona Sarajevo, Jasmin Halebić, kaže da se u ministarstvima finansija i privrede u KS spremno i posvećeno radilo na dva kolosijeka: sa jedne strane su mjere koje ublažavaju i umanjuju negativne ekonomske posljedice na privredu u KS izazvane koronavirusom, a sa druge strane su finansijska sredstva pripremljena i uložena u podršku razvoja male privrede u KS.

U proteklom periodu, ističe Halebić, realizirano je niz kratkoročnih, ali izuzetno značajnih mjera, bez kojih bi stanje u KS bilo kudikamo teže.

-Nismo čekali da se obistine loše prognoze. Aktuelna vlada odmah je rasporedila zadatke, svako je u svome resoru dobio zadatak da uradi najviše što može. Ministarstva finansija i privrede svakako su bilo među najisturenijima na tom polju, ali rezultati koji su postignuti svjedoče da smo posao obavili profesionalno – ističe Halebić.

Za početak navodi kako je pripremljen paket pomoći onima koji su najpogođeniji krizom. To su subjekti kojima je u martu, na početku prvog talasa pandemije u potpunosti ili djelomično zabranjen rad.

-Za te je namjene osigurano iz budžeta preko dva miliona KM i tako je finansiran dio plaće za mart onima koji su dobili zabranu rada kako bi se sačuvalo zdravlje stanovništva. Također smo finansirali dio tekućih troškova hotelijerima, vlasnicima smještajnih objekata, putničkim agencijama, turističkim vodičima. Za tu svrhu je izdvojen milion KM – navodi Halebić.

Vlada je istodobno planirala i druge mjere, koje su podrazumijevale nastavak podrške/ finansiranja minimalnih plaća za april i maj privrednicima kojima je zbog brige za zdravlje onemogućen rad ili im je poslovanje bilo ugroženo. Iz budžeta je izdvojeno 8,5 miliona KM, za 42.000 zaposlenih i 11.300 preduzeća u KS.

-Time smo pokazali brigu prema svima koje je pandemija koronavirusa onemogućila da rade i zarađuju. Istovremeno smo oko sedam miliona KM osigurali za 36 poslovnih subjekata dajući im  mogućnost za subvencioniranje kamata. To je mnoge privrednike riješilo makar jedne brige, što nije bilo beznačajno, naročito na početku kada mnogi nisu znali ni šta ni kako dalje – navodi Halebić.

Kaže kako mora naglasiti da se privrednicima pomoglo i kroz mjeru oslobađanja od plaćanja zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu KS, odnosno općina, te ukidanjem obaveze plaćanja naknade za općekorisne funkcije šuma. Zajedno, ova podrška je vrijedila gotovo šest miliona KM.

-Prepoznali smo probleme s kojima se suočavaju turistički radnici. Ukinuli smo obavezu plaćanja članarine Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo – napominje Halebić.

Među mjerama koje ističe jeste realizacija i niza programa za razvoj male privrede.

-Planirana sredstva od 5.780.000 su gotovo u cijelosti već raspoređena – dva miliona kao poticajna grant sredstva subjektima male privrede, a ostatak za otvaranje povoljnih kreditnih linija po subvencioniranim kamatnim stopama sa komercijalnim bankama. U tom programu je jučer potpisan ugovor za obezbjeđenje povoljnih finansijskih sredstava od preko 42 mil KM. Sve u svemu, riječ je o vrlo značajnim programima – od edukacije u obrtničkim oblastima, pokretanju start up subjekata za mlade ljude, te ostalim različitim poticajima – kaže ministar.

U cilju što snažnije podrške privredi u KS ministar Halebić navodi povećanje iznosa sredstava namijenjenih redovnim podsticajima u poljoprivredi na oko 5 miliona KM. Kad se sagleda ukupna slika kroz ministarstva finansija i privrede su u KS pokrenuti i realizirani programi za ublažavanje ekonomskih posljedica izazvanih koronavirusom u vrijednosti od preko 70 mil KM. Kroz druge resore u Vladi KS je također implementiran niz mjera koje imaju pozitivan ili ublažavajući privredni efekat, zaključuje ministar Halebić.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana