Regija     | 15.11.2020. 15:14 |

Nove mjere u Srbiji, gotovo sve se zatvara u 21 sat

FENA Agencije

BEOGRAD, 15. studenoga (FENA) - Srbija od utorka uvodi zatvaranje od 21 sat do pet ujutro, za sve osim ljekarni, benzinskih crpki i kućne dostave hrane, i ta će mjera trajati do 1. prosinca, priopćila je u nedjelju srbijanska premijerka Ana Brnabić poslije izvanredne sjednice Vlade.

Pratit ćemo primjenu i učinke ovih mjera, a sljedeća mjera mogla bi biti zabrana kretanja, rekla je Brnabić na tiskovnoj konferenciji, navodeći da vlada nije za to, ali će, bude li nužno, biti donesena i ta mjera.

"Moje mišljenje je da to neće biti potrebno u ovih 15 dana, ali ako se ne znam kako dramatično pogorša stanje, bit ću otvorena za sve prijedloge", odgovorila je Brnabić, prenosi Hina.

Na pitanje zašto se toliko čekalo dok su brojke rasle, ona je kazala da se nastojalo „naći ravnotežu između zdravstvenih mjera i održavanja gospodarstva“.

Ilustrirajući razmjere pandemije u Europi i svijetu, Brnabić je na tiskovnoj konferenciji ustvrdila kako pojedine europske zemlje traže od svojih liječnika i djelatnika u zdravstvu da rade iako su zaraženi koronavirusom, a na novinarsko pitanje koje su to države spomenula je Belgiju i Nizozemsku, navodeći da Belgija čak svoje pacijente šalje na liječenje u Njemačku.

Brnabić je rekla da je "prihvatila savjete Kriznog stožera" o uvođenju dodatnih, restriktivnijih mjere kako bi se zaustavilo širenje virusa, te da je vlada stoga odlučila ograničiti rad svih ugostiteljskih objekata, trgovina i trgovinskih centara, ne ograničavajući gospodarstvo i one koji rade treću smjenu koji će je i dalje moći raditi.

Novom vladinom uredbom ograničen je rad i noćnih klubova koji su prethodnih dana okupljali veliki broj ljudi, na što su članovi Kriznog stožera upozoravali kao na najveći rasadnik infekcije.

Počev od 17. studenog do 1. prosinca radno vrijeme ugostiteljskih objekata, trgovina, trgovinskih centara i drugih maloprodajnih trgovinskih objekata, kazališta i kina, priređivača posebnih i klasičnih igara na sreću, izuzev radog vremena ljekarni, benzinskih postaja u obavljanju djelatnosti prodaje goriva i ugostiteljskih i drugih objekata za dostavu hrane, ograničava se tako da ti objekti neće raditi od 21 do pet sat narednog dana, navedeno je u uredbi srbijanske vlade.

Brnabić je objasnila da škole neće biti zatvarane jer je ocijenjeno kako za to zasad nema potrebe jer ima "samo 39 zaraženih učenika, od toga je 20 u Beogradu".

Srbijanska premijerka istaknula je kako „više vjeruje u svijest pojedinaca nego u kaznenu politiku“.

„Ovo je borba koju vlastitom odgovornošću dobivamo svi zajedno, svaki pojedinac i društvo u cjelini ili je gubimo“, rekla je Brnabić, navodeći da država nema dovoljno inspekcija, komunalnih policajaca i drugih kontrolnih tijela koja bi dosljedno provodila nadzor i izricala kazne, uvedene izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti stanovništva.

Izmjenama tog zakona uvedene su kazne za nepoštivanje epidemioloških mjera od 40 eura za pojedince, do oko 2.500 eura za pravne osobe za nepoštivanje epidemioloških mjera.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo