Svijet     | 16.11.2020. 10:26 |

Biden fokusiran na ekonomske planove, Trump nastavlja osporavanje izbora

FENA Internet

WILMINGTON/WASHINGTON, 16. novembra (FENA) - Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden u ponedjeljak će iznijeti planove za oživljavanje ekonomije razorene pandemijom koronavirusa dok priprema okupiti svoju novu administraciju, i dok je aktuelni predsjednik Donald Trump najavio da će nastaviti sa sudskim osporavanjem izbornih rezultata.

Dok je broj zaraženih koronavirusom buknuo širom zemlje, Biden će primiti izvještaj i održat će govor u svojoj matičnoj državi Dellaware o obnovi ekonomije koja je pogođena gubitkom miliona radnih mjesta, zatvaranjem brojnih firmi, i dok je u pandemiji umrlo više od 245.000 Amerikanaca.

Bidenovi savjetnici sastat će se u ovoj sedmici s predstavnicima farmaceutskih firmi koje razvijaju vakcine protiv COVID-9, saopćio je vodeći savjetnik novoizabranog predsjednika, u pripremama za logističke izazove vakcinacije velikog obima.

Trump je u nedjelju slao kontradiktorne poruke, navodno priznajući poraz u jutarnjem tweetu, da bi nakon toga uzmakao od priznanja, rekavši da „ne priznaje ništa“ i ponavljajući svoje neutemeljene optužbe o izbornim prevarama.

On je kasnije obećao na Twitteru da će pokrenuti „velike postupke koji pokazuju neustavnost izbora u 2020. godini“.

Pravni eksperti tvrde da Trumpova parnica ima slabe šanse da promjeni izborni ishod, a izborni zvaničnici iz obje stranke saopćili su da nema dokaza o velikim izbornim nepravilnostima, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo