Svijet     | 16.11.2020. 11:15 |

Koronavirus se u Italiji pojavio ranije nego što se mislilo

FENA Internet

RIM, 16. novembra (FENA) - Novi koronavirus cirkulirao je Italijom od septembra 2019. godine, pokazuje studija Nacionalnog instituta za rak (INT) talijanskog grada Milana, ukazujući na to da se COVID-19 mogao proširiti izvan Kine ranije nego što se do sada mislilo.

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je kako su novi koronavirus i COVID-19, respiratorna bolest koju uzrokuje, bili nepoznati prije nego što je u decembru 2019. prvi put zabilježeno izbijanje epidemije u Wuhanu u centralnoj Kini.

Prvi talijanski pacijent COVID-19 otkriven je 21. februara u gradiću u blizini Milana, u sjevernoj regiji Lombardija.

Ali nalazi talijanskih istraživača, koje je objavio INT-ov naučni časopis Tumori Journal, pokazuju da je 11,6 odsto od 959 zdravih dobrovoljaca koji su se uključili u probni test raka pluća između septembra 2019. i marta 2020., razvilo antitijela na koronavirus znatno prije februara, kad je zvanično počela epidemija u Italiji.

Sljedeći specifični test antitijela na SARS-CoV-2 proveo je Univerzitet u Sieni  pod naslovom "Neočekivano otkrivanje antitijela na SARS-CoV-2 u predpandemijskom razdoblju u Italiji".

Pokazalo je da su četiri slučaja iz prve sedmice oktobra prošle godine također pozitivna na antitijela koja neutraliziraju virus, što znači da su se te osobe zarazile u septembru, rekao je za Reuters Giovanni Apolone, koautor studije.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana