Bosna i Hercegovina     | 16.11.2020. 14:10 |

Koalicija 'Pod lupom' - Napravljen značajan demokratski iskorak (VIDEO)

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 16. novembra (FENA) – Na većini izbornih mjesta izborni dan protekao je u skladu s Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine i pratećim aktima, uz određene nepravilnosti koje se već tradicionalno ponavljaju.

Preliminarna je to ocjena Koalicije za slobodne i poštene izbore “Pod lupom“, izrečena danas na pres-konferenciji u Sarajevu, uz napomenu kako je na netom održanim Lokalnim izborima u BiH napravljen značajan demokratski iskorak.

Koalicija je stava "da smo kao društvo pokazali zrelost u novonastalim epidemiološkim okolnostima (Covid-19), ali i u političkom i demokratskom smislu“.

Ilustrirano je to pojavom da po prvi put niko nije dovodio u pitanje izborne rezultate, te da nije bilo likovanja i slavljenja izbornog uspjeha, a što, prema ocjeni Koalicije, govori o odgovornom ponašanju u skladu s mjerama koje su na snazi povodom aktuelne pandemije.   

Koalicija “Pod lupom“ je zajedno sa 85 organizacija civilnog društva i neformalnih grupa posmatrala izborni dan sa 2.600 građanskih, nestranačkih posmatrača na terenu, s fokusom na otvaranje biračkih mjesta, proces glasanja i zatvaranje biračkih mjesta, te uočene kritične situacije na terenu.

Predsjednik Strateškog odbora Koalicije Vehid Šehić je iskazao zahvalnost građanima BiH koji su u složenim okolnostima izašli na izbore, kao i većini političkih subjekata koji su ispoštovali odredbe Izbornog zakona o ponašanju na dan izbora.

- Ono što je veoma bitno za nas kao koaliciju, ali i za građane ove države jeste činjenica da nije bilo takvih ekscesnih situacija, narušavanja javnog reda i mira koji bi mogli dovesti u pitanje integritet izbornog procesa – istaknuo je  Šehić.

Potcrtao je kako su ovi izbori pokazali da se mogu organizirati u mirnoj atmosferi te da mogu "biti praznik demokratije i dostojanstva svakog građanina/birača“.

Šehić je nadalje ukazao na nužnost izmjena Izbornog zakona BiH kako bi se na odgovarajući način regulirale sve situacije koje nisu obuhvaćene postojećim zakonodavstvom, te dodatno spriječile sve eventualne manipulacije i time potvrdila legalnost i legitimnost izbornog procesa.

Komentirajući novinarski upit u vezi sa preminulim kandidatom za načelnika Travnika, koji je na izborima osvojio najveći broj glasova, naveo je kako se radi o specifičnoj situaciji koju Izborni zakon BiH, nažalost, nije regulurao.

Dodao je kako zbog postojanja praznine u Zakonu, odluku u vezi s tim mora donijeti Centralna izborna komisija BiH (CIKBiH), te da na tu odluku nezadovoljna strana ima pravo žalbe Sudu BiH.

Projekt-menadžer Koalicije „Pod lupom“ Dario Jovanović podsjetio je kako su na oko četiri posto biračkih mjesta uočena kombinacija različitih izbornih nepravilnosti, a "što upućuje na mogućnost ciljanih manipulacija izbornim procesom“.

- Koalicija 'Pod lupom' će tražiti ponovna brojanja s ovih najkritičnijih biračkim mjesta, a ukoliko se potvrde teže povrede izbornih pravila, tražit ćemo poništenje izbora na tim biračkim mjestima – poručio je.  

Koalicija “Pod lupom“ po prvi put je pratila i informacije o izlaznosti na izborima, te zabilježila na Lokalnim izborima u nedjelju do 19 sati izlaznost od 51 posto (sa marginom statističke greške od +/- jedan posto, na intervalu tačnosti od 95 posto).

Jovanović je, također, uputio riječi zahvalnosti građanima, izbornoj administraciji, kao i posmatračima Koalicije, te medijima.  

Podsjetio je, istovremeno, kako je 75 posto 'kritičnih situacija' riješeno tokom izbornog dana u saradnji s izbornom administracijom.

Najviše tih situacija odnosilo se na zabranu posmatranja glasanja (59), nepravilnosti pri glasanju (45) i nedostatak izbornog materijala (18)…  

Kada se radi o problemu u pristupu biračkim mjestima većina ih je zabilježena u Doboju i Banjoj Luci.

Kako je rečeno, pristup posmatračima na biračka mjesta nije omogućen najčešće pod izgovorom nemogućnosti poštovanja epidemioloških mjera, odnosno zbog samovolje članova biračkih odbora.

Prema prezentiranim pokazateljima, za 98 posto posmatrača omogućen je nesmetan pristup biračkim mjestima na koje su bili raspoređeni, a 86 posto članova biračkih odbora je došlo na vrijeme, dok je 84 posto biračkih mjesta otvoreno tačno u 7 sati.

Između ostalog, zabilježena su i dva negativna iskustva posmatrača Koalicije s izbornom administracijom u Živinicama, a u Čeliću je registrirano lažno predstavljanje osoba kao posmatrača.  

Posmatrači Koalicije su na 24 biračka mjesta prilikom otvaranja kutija, na stolu za brojanje uočili hemijske olovke, a što, kako je navedeno, može ukazivati na dopisivanje glasova.  

Koalicija “Pod lupom“ zaprimila je oko 100 prijava građana o izbornim nepravilnostima na izborni dan, a najveći broj prijava odnosio se na nemogućnost ostvarivanja biračkog prava osoba koje su pozitivni na Covid-19, ili se nalaze u izolaciji, prijave građana koji su pronašli da su registrovani za glasanje putem pošte bez njihovog znanja, prijave o promotivnom materijalu u blizini biračkog mjesta, prijave o kršenju izborne šutnje, prijave o kupovini glasova ili pritiscima na birače.

Pogledajte https://fena.ba/video/5093

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/16mvcChpaaWOgF4l0AjLeiHAJh_zDV4B5?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom