Bosna i Hercegovina     | 17.11.2020. 10:14 |

Misija OSCE-a pozdravila objavu registra zaposlenih i imenovanih osoba u BPK

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. novembra (FENA) - Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini pozdravila je objavu Registra zaposlenih i Registra imenovanih osoba u organima javne uprave u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde.

Pružili su podršku Vladi Bosansko-podrinjskog kantona Goražde u izradi tih registara, kao dio napora usmjerenih na uspostavljanje sličnih registara kao što su to registri u Kantonu Sarajevo i Brčko distriktu BiH.

U saopćenju su naglasili važnost uloge Tima za borbu protiv korupcije Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i pohvalili njihovu predanost obavljanju ovog složenog zadatka.

- Registri, objavljeni 16. novembra, još su jedan korak ka osiguranju transparentnog trošenja javnih sredstava u Kantonu i izgradnji povjerenja građana u kantonalne institucije - smatraju u OSCE-u. 

Oni će omogućiti pregled finansijskih primanja zaposlenih u javnoj upravi i institucijama i pružiti informacije o službenicima imenovanim za obavljanje javnih funkcija, kao i osobama imenovanim u nadzorna i upravna tijela, odbore i radne grupe, a kako bi se osigurala tačnost podataka i integritet ovih registara, očekuje se da će biti redovno ažurirani.

Budući da Misija OSCE-a u BiH pruža podršku zakonodavnim i izvršnim strukturama u BiH u unapređenju aktivnosti u borbi protiv korupcije, na maksimum je dignut potencijal digitalne tehnologije u sprečavanju korupcije, a Bosansko-podrinjski kanton je najnoviji primjer optimizacije.

Izrazili su nadu da će nastaviti istim putem te replicirati primjere dobre prakse širom BiH, počevši sa Srednjobosanskim kantonom, gdje također postoji obećavajući razvoj situacije o pitanju uspostave ovakvih javnih registara, saopćeno je iz Misije OSCE-a.

Misija OSCE-a u BiH će ostati i dalje posvećena pružanju podrške Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde u osiguranju transparentnog i odgovornog trošenja budžetskih sredstava za dobrobit svih građana ovog Kantona.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'