Svijet     | 17.11.2020. 13:53 |

Pfizer pokrenuo pilot projekt isporuke vakcine u četiri savezne američke države

FENA Internet

WASHINGTON, 17. novembra (FENA) – Farmaceutska kompanija Pfizer Inc  pokrenula je pilot projekt isporuke svoje eksperimentalne vakcine protiv COVID-19 u četiri savezne američke države, dok nastoji da se bavi s izazovima isporuke vakcina i njenog skladištenja u ekstremno hladnim skladišnim prostorima.

Pfizerova vakcina, koja se pokazala više od 90 posto efikasnom u sprečavanju COVID-19 na osnovu početnih podataka, mora biti isporučena i skladištena na minus 70 stepeni Celsiusa, znatno ispod standarda za skladištenje vakcina i koji iznosi od 2 do 8 stepeni Celsiusa.

- Nadamo se da će pilot projekt isporuke služiti kao model za ostale američke države i međunarodne vlade, dok se pripremaju da provedu efikasne programe vakcinacije protiv COVID-19 - navodi Pfizer u saopćenju.

Kompanija je izabrala Rhode Island, Teksas, Novi Meksiko i Tenesi za svoj program nakon što je uzela u obzir razilke u njihovim površinama, rasporedu stanovništva, imunizacijskoj infrastrukturi i potrebi da se dođe do pojedinaca u raznim urbanim i ruralnim sredinama.

Četiri države neće dobiti vakcine prije ostalih saveznih država zbog učešća u pilot projektu, niti će imati bilo kakav drugačiji status, saopćio je Pfizer.

Kompanija očekuje da će do treće sedmice novembra imati dovoljno sigurnosnih podataka o vakcini s trenutnih proba velikog obima za kasniju fazu prije nego što podnese molbu za odobrenjem vanrednog korištenja (EUA).

Pfizer i njegov  partner BioNTech sklopili su ugovor vrijedan 1,95 milijardi dolara o nabavci 100 miliona doza vakcine s američkom vladom, s opcijom nabavke dodatnih  500 miliona doza, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo