Regija     | 17.11.2020. 18:21 |

Razlike u prijavljivanju broja preminulih od Covida-19 u Sloveniji

FENA Agencije

LJUBLJANA, 17. studenoga (FENA) - Više od devetsto ljudi preminulo je do sada, po službenim podacima, u Sloveniji od posljedica Covida-19 i taj broj brzo raste, a oporba je u utorak od ministra zdravstva zatražila pojašnjenje o neusklađenosti podataka koje o tome iznose vlada i nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ).

Član Socijalnih demokrata (SD) Dejan Židan na ministra Tomaža Gantara adresirao zastupničko pitanje u kojemu navodi da se broj umrlih koje dnevno objavljuje Vlada, s jedne i NIJZ, s druge strane znatno razlikuju, na što već duže vremena upozorava.

Riječ je o tome, navodi jedan od istaknutih zastupnika oporbe, bivši predsjednik socijaldemokrata i dugogodišnji ministar poljoprivrede u više vlada, da NIJZ dnevno u svojoj statistici objavljuje samo umrle u bolnicama, a ne one koji su preminuli u domovima za starije, a onda takve manjkave podatke prenosi Europskom centru za kontrolu bolesti (ECDC) koji ih unosi u svoje statističke preglede širenja pandemije  u Europi, prenosi Hina.

To onda znači da se konačne ocjene o stvarnom stanju u Sloveniji na međunarodnoj razini prikazuju boljima nego što stvarno  jesu, tvrdi Židan, te predlaže da se evidencije bolje usklade kako ne bi došlo do "obmanjivanja" javnosti.

Kako je u utorak na konferenciji za novinare izjavila Nuška Čakš Jager iz NIJZ-a, prema jučerašnjim je podacima iz baze podataka Europske agencije za kontrolu bolesti ((ECDC) Slovenija po incidenciji smrtnosti od Covida-19, koja predstavlja broj smrtnih slučajeva na 100.000 stanovnika u zadnjih 14 dana na žalosnom četvrtom mjestu u Europi - iza Češke, Belgije i Mađarske, no potvrdila je da u podacima između njene ustanove i vlade dolazi do neusklađenosti, odnosno kašnjenja u zaprimanju podataka s terena.

"Razlog za razlike pri izvještavanju međunarodnih institucija o Covidu-19 leži u administrativnim teškoćama jer podaci stižu sa zakašnjenjem od onih koji izvode zdravstvene usluge", kazala je Čakš Jager.

Potvrdila je kako je najveći dio smrtnih slučajeva vezan na domove za starije, gdje je prodro virus u 80 posto tih ustanova i gdje se stanje jako pogoršalo nakon početka listopada, pa je trenutno u njima 4802 zaraženih ukupno, među štićenicima i zaposlenima zajedno.

S obzirom da je u Sloveniji u zadnje vrijeme prosječno pozitivno oko 26 posto dnevno testiranih, procjene su da je Slovenija sada "na vrhu platoa" drugog vala epidemije.

Glasnogovornik slovenske vlade za Covid-19 Jelko Kacin kazao je da je stanje u bolnicama "naizgled stabilno" iako one zapravo rade na rubu izdržljivosti, te da će se stanje promijeniti tek onda kad prestane priljev novih bolesnika, odnosno kad bude više  dnevno otpuštenih nego primljenih.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu