Svijet     | 18.11.2020. 08:16 |

Turska za vikend uvodi ograničenje kretanja

FENA Internet

ANKARA, 18. novembra (FENA) - Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan najavio je da će Turska za vikend uvesti ograničenje kretanja ljudi kako bi zaustavila širenje koronavirusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je u utorak predsjedavao sjednicom kabineta u Predsjedničkoj palati u Ankari, a potom se obratio naciji i istakao da je ponovno uvođenje restriktivnih mjera neminovno zbog brzog širenja zaraze i njenih posljedica koje su bolne.

On je pozvao sve građane da poštuju epidemiološke preporuke i odredbe o nošenju zaštitnih maski, pojačanoj higijeni i socijalnoj distanci.

"Tokom vikenda će na snazi biti zabrana kretanja, osim u periodu od 10 do 20 sati", kazao je Erdogan i dodao da će se ta mjera provoditi tako da ne ugrozi lance opskrbe i proizvodnje u zemlji.

Erdogan je također kazao da će sportska takmičenja biti nastavljena bez publike.

Na snazi će i dalje u Turskoj biti ograničenje kretanja za ljude starije od 65 godina, a ta mjera će biti za vikend proširena i na osobe mlađe od 20 godina, izuzev uposlenih.

"Ostaju zatvorena kina do kraja godine. Trgovinski centri, marketi, frizerski saloni, brijačnice i slične radnje će raditi od 10 do 20 sati", kazao je Erdogan i dodao da će restorani i kateferije preći na pružanje usluga pakovanja i dostave proizvoda.

Turski predsjednik Erdogan također je najavio da će nastava u školama do kraja godine biti održavana u online formatu.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'