Svijet     | 18.11.2020. 10:55 |

Vijeće Evrope: Zaštita djece od seksualnog zlostavljanja dužnost svih država

FENA Saopćenje

STRASBOURG,  18. novembra (FENA) - Zaštita djece od seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja temeljna je dužnost svih država. Vlade moraju udružiti snage na međunarodnom nivou kako bi se efikasno suprotstavile svim formama seksualnog nasilja nad djecom - navodi se u zajedničkoj izjavi grčkog zamjenika ministra vanjskih poslova Miltiadisa Varvitsiotisa, odlazećeg predsjedavajućeg Komiteta ministara Vijeća Evrope; njemačkog ministra vanjskih poslova Heika Maasa, narednog predsjedavajućeg komiteta ministara; glavne tajnice Vijeća Evrope, Marije Pejčinović Burić, i predsjednika Parlamentarne skupštine Rika Daemsa povodom Dana zaštite djece od seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja, saopćeno je u srijedu iz Vijeća Evrope.

U saopćenju se navodi da su pandemija COVID-19  i lockdowni koji su njen rezultat povećali rizik da djeca postanu žrtve seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja, posebno dok škole i školske službe umanjuju svoje aktivnosti zbog zdravstvenih razloga.  

- Dok su brojne naše države članice uvele nove lockdowne, mi moramo staviti interese djece na prvo mjesto, ojačati napore na sprečavanju seksualnog iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja, te privesti počinioce pravdi – navodi se u zajedničkoj izjavi.         

-  Borba protiv ove pošasti zahtijeva dugoročnu, višestranu strategiju koja uključuje vlade, parlamentarce, lokalna i regionalna tijela kao i policijske, pravosudne i zdravstvene vlasti. Štaviše, škole, sportski klubovi, organizacije mladih, roditelji – svako od nas – moramo odigrati svoju ulogu. Zajednički, mi imamo društvenu odgovornost da štitimo dobrobit naše djece – dodaje se.         

-   Provedba konvencije Vijeća Evrope o zaštiti djece od seksualnog iskorištavnja i zlostavljanja (“Lanzarote konvencije”), koja je stupila na snagu prije deset godina, praktično doprinosi sigurnijem i mirnijem okruženju za djecu, uključujući i u vrijeme pandemije. To je ambiciozan i sveobuhvatni zakonski instrument koji nudi smjernice i inspiraciju svakoj vladi u svijetu koja želi da se bavi ovim ozbiljnim problemom jačanjem svog zakonskog okvira - saopćeno je u srijedu iz Vijeća Evrope.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom