Bosna i Hercegovina     | 18.11.2020. 11:38 |

Isplata jednokratnih novčanih pomoći i sredstava za nabavku ogrjeva

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. novembra (FENA) - U općini Stari Grad Sarajevo počela je isplata jednokratnih novčanih pomoći, kao i sredstava za nabavku ogrjeva socijalno ugroženim porodicama. 

Iz Općine Stari Grad Sarajevo podsjećaju da odlukom općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića, porodice i osobe koje su najviše pogođeni posljedicama korone, dobit će pomoć od ove općine. 

Prošle sedmice je u općinskim službama stavljeno u funkciju pet telefonskih linija za pozive građana kojima je potrebna pomoć usljed povećanog broja zaraženih koronavirusom, kao i sve većeg broja osoba u stanju socijalne potrebe.

Na ovaj način želi se pomoći onima koji su najpogođeniji i predstavljaju najosjetljivije kategorije društva, te im je nastala situacija značajno otežala uslove života. Pristigao je veliki broj zahtjeva, a uposlenici nadležnih službi izašli su na teren, izvršili obilazak i procjenu opravdanosti zahtjeva, nakon čega su počele uplate sredstava putem žiro računa, saopćeno je iz Općine Stari Grad Sarajevo. 

Dvadeset porodica dosad je dobilo pomoć. Osobe koje su u stanju socijalne potrebe - a to znači da nemaju primanja, da su članovi porodice ostali bez zaposlenja, imaju teško oboljele ili invalidne članove i općenito u teškoj su materijalnoj situaciji, dobili su jednokratne novčane pomoći u iznosu od 150 do 300 KM. Također, dodijeljena su sredstva za nabavku ogrjeva porodicama u stanju socijalne potrebe u iznosu od 300 KM. Ukupan iznos sredstava izdvojenih za ove pomoći iznosi oko 5.000 KM. 

Iz Općine Stari Grad naglašavaju da pomoć mogu dobiti socijalno ugroženi, bolesni, oni koji žive sami i o kojima nema ko da brine, te je obaveza lokalne zajednice da djeluje u ovakvim situacijama. 

Prijave se mogu izvršiti putem brojeva telefona: 033/ 282 364 i 033/ 282 447, 033/282 359, 033/282 336 i 033/282 400, kao i putem mobitela 061 547 541. 

Zahtjevi koji se prime od 07.30 do 15.00 sati obrađivat će se tog dana, a zahtjevi putem mobitela će se primati u toku 24 sata, ali ako su zaprimljeni poslije 15.00 sati obrađivat će se tek narednog dana, navodi se u saopćenju.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'