Svijet     | 18.11.2020. 12:24 |

Modi u telefonskom razgovoru čestitao Bidenu izbornu pobjedu

FENA Internet

NEW DELHI, 18. novembra (FENA) - Indijski premijer Narendra Modi telefonski je razgovarao s novoizabranim američkim predsjednikom Joe Bidenom kako bi mu čestitao izbornu pobjedu, za koju tvrdi da je pokazala snagu američke demokratije, i obećao je da će raditi na produbljivanju strateških veza dvije zemlje.

Modi je prvobitno poslao čestitku Bidenu u poruci na društvenim mrežama nakon što su američke televizijske mreže prognozirale  njegovu pobjedu na izborima održanim 3. novembra, čak i pored toga što je predsjednik Donald Trump odbio priznati poraz.

Modi je nakon toga u telefonskom pozivu čestitao Bidenu i potvrdio je svoju predanost strateškom partnerstvu između dvije velike demokratije, objavio je Modi na Twitteru u utorak navečer.

- Premijer Modi srdačno je čestitao novoizabranom predsjedniku Bidenu na njegovom izboru, opisujući to kao testament snage i otpornosti demokratskih tradicija u Sjedinjenim Državama - saopćilo je indijsko ministarstvo vanjskih poslova.

Modi je izgradio bliske veze s Trumpom. Dvojica čelnika održali su zajednički miting u američkom gradu Houstonu prošle godine i ponovo u Modijevoj matičnoj državi Gujarat tokom Tumpove posjete Indiji.

Modijevi kritičari tvrdili su da se premijer opasno približio podršci Trumpovoj kandidaturi, za koju navode da bi mogla naškoditi perspektivi američko-indijskih odnosa dok u Washingtonu vlada demokratska administracija.

Indija  i Sjedinjene Države približile su se tokom Trumpovog mandata, jer se obje zemlje suprotstavljaju rastućem kineskom vojnom i ekonomskom uticaju u regiji.

Tokom telefonskog razgovora, Modi je također izrazio najbolje želje novoizabranoj potpredsjednici Kamali Harris, kćerki indijskog imigranta, čiji je izbor na drugu najuticajniju poziciju u Sjedinjenim Državama pozdravljen u Indiji, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu