Bosna i Hercegovina     | 18.11.2020. 14:37 |

Jelčić: Dan ZHŽ-a i utemeljenja HZ HB-a za nas ima veliku važnost (VIDEO)

FENA Denis Leko

POSUŠJE, 18. studenoga (FENA) - Svečanom sjednicom Skupštine Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ), održanoj u srijedu u Posušju, obilježen je Dan Zapadnohercegovačke županije i Dan utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne.

Svečanost je počela u 10 sati polaganjem vijenaca na grobu Mate Bobana u Grudama, nakon čega su vijenci položeni i na Trgu Hrvatskih branitelja u Posušju.

Predsjednik Skupštine ZHŽ-a Ivan Jelčić istaknuo je kako se današnja sjednica održala u skromnijim uvjetima nego dosadašnjih godina.

- Unatoč pandemiji koronavirusa mi smo organizirali sjednicu u skromnijim uvjetima i s manjim brojem uzvanika, ali ponukani činjenicom da se današnji datum obilježavao i u težim vremenima, odlučili smo ga i danas proslaviti, jer ovaj dan ima veliku važnost za nas. Poruka je da smo još tu, još postojimo i ne damo se - istaknuo je Jelčić.

Zastupnik u Saboru Republike Hrvatske Nevenko Barbarić ovom prilikom je svim sugrađanima čestitao Dan Zapadnohercegovačke županije.

- Moram se prisjetiti dugogodišnjih pritisaka naših partnera u Federaciji, ali i Međunarodne zajednice o potrebi ukidanja županija. Županije su praktički bile razlog svih problema u BiH, a danas s ponosom možemo reći da smo, od izrazito nerazvijenih područja prije tridesetak godine, sada među prvima u BiH što se tiče gospodarstva. Ponosni smo i na svoje sportske uspjehe, a uspjeli smo osigurati i identitet kroz različita kulturna događanja i njegovanje kulturne baštine, te, uvjeren sam u to, osigurati svim našim sugrađanima apsolutnu slobodu - kazao je Barbarić.

Načelnik Općine Grude Ljubo Grizelj kazao je kako se danas obilježava i Dan Općine Grude.

- Najvažniji datum u mladoj i nedugoj grudskoj povijesti je 18. studenog 1991. godine. Toga dana se u Grudama okupilo 30 lokalnih lidera iz hrvatskih općina tadašnje Bosne i Hercegovine i pod predsjedanjem i vodstvom našeg Gruđanina, Mate Bobana, donijeli odluku o utemeljenju Hrvatske zajednice Herceg-Bosne. Zbog toga smo odabrali baš taj dan, dajući na taj način značenje i tom događaju, a čuvajući i ponos na jedan takav događaj i na to što se to dogodilo upravo kod nas u Grudama - podsjetio je Grizelj.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/5097

 Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/16x_uLzdfnbGoA5SkXQprKurKvXLODZYO?usp=sharing

(FENA) M. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'