Bosna i Hercegovina     | 18.11.2020. 15:17 |

KS - Nastavljaju se aktivnosti na izgradnji Prve transverzale

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. novambra (FENA) - Na redovnom koordinacijskom sastanku predstavnika nadležnih institucija Kantona, Grada i općina, kojim je predsjedavao premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić, istaknuto je da je u roku od sedam dana, što je najavljeno na prethodnom sastanku, imovina koja je bila uknjižena na Općinu Centar prenesena u vlasništvo Kantona Sarajevo.

Time su otkočeni procesi za izdavanje građevinskih dozvola za dionicu Prve transverzale od Tešanjske do ulice Braće Begić, te izbjegnuti svi eventualni upravni postupci i sporovi koji bi usporili već započete procese na ovoj dionici.

Rješenje o iseljenju porodice koja trenutno živi u objektu "baraka" je pravosnažno, te bi oni do petka trebali napustiti taj objekt, poslije čega će se započeti s njegovim uklanjanjem.

Na inicijativu Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, na sutrašnjoj sjednici Vlade KS, razmatrat će se Prijedlog odluke o davanju saglasnosti za izradu dopune Elaborata eksproprijacije Prve transverzale na lokaciji nadvožnjak "Grand". 

- Ovaj materijal su pripremili Ministarstvo saobraćaja i Direkcija za puteve KS, dok bi preostale aktivnosti na njegovoj finalizaciji završio Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo - istakao je ministar saobraćaja Adi Kalem. 

Po riječima direktora Zavoda Mirze Hulusića, pomenutu dopunu elaborat će pripremiti u narednih 15 dana.

- Podsjećam, trenutno Eleborat predviđa otkup cijele parcele iznad zemljišta Željeznica FBiH, s čime oni nisu bili saglasni. Sad je Direkcija za puteve našla rješenje s kojim se ovo preduzeće složilo, a što neće dovesti u pitanje željezničku infrastrukturu. Dopunom Elaborata će se anulirati potencijalni spor sa Željeznicama FBiH - obrazložio je Hulusić.

Ministar Kalem je informisao učesnike sastanka da se na javni pretkvalifikacijski poziv prijavilo deset izvođača radova za izgradnju tunela "Kobilja Glava".

- Evaluacije su u toku, nakon čega će biti raspisan tender za njegovu izgradnju - potcrtao je ministar Kalem.

Rok za izvođenje ovih aktivnosti je dva mjeseca. Planirano je da bi se s ovim radovima započelo početkom naredne godine, a što je u skladu s dosadašnjom najavljenom dinamikom. 

Na kraju sastanka, najavljeno kako će se uskoro održati sastanak s Javnim preduzećem "Ceste Federacije Bosne i Hercegovine", s ciljem rješavanja pitanja spoja Prve transverzale sa gradskim autoputem, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'