Bosna i Hercegovina     | 18.11.2020. 14:47 |

Muzur: Učinit ću sve da zaštitim stanovnike Ilidže

FENA Jasna Avdibegović

SARAJEVO, 18. novembra (FENA) - Kao načelnik učiniću sve što je u mojoj nadležnosti da zaštitim stanovnike Općine Ilidža kada je u pitanju problem s migrantima - kazao je Feni novoizabrani načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur nakon ubistva u naselju Otes za koje se sumnjiče migranti.

Naglasio je kako za rješavanje tog problema lokalna zajednica ima najmanje veze, ali da, nažalost, stanovnici ove lokalne zajednice imaju najveće posljedice od tog problema.

- Treba nam dokument - odluka, da vidimo ko je donio odluku da ti migranti budu na području naše općine. Da vidimo šta u toj odluci piše, koliko ljudi, pod kojim uslovima i na koji način. Moramo se vratiti na početak da vidimo ko je donio tu odluku i pod kojim uslovima i da krenemo to rješavati - kazao je Muzur.

Istakao je da problem s migranatim veliki problem na Ilidži.

- Seo ovo vrijeme smo se pribojavali da ne dođe do ovoga što je došlo sinoć. Nažalost jedan mladi život je ugašen, dva naša sugrađanina su teško potvrijeđena, tako da su to stvari koje ne mogu čekati ni minute. Moramo hitno rješavati te probleme - naglasio je Muzur.

Kaže da je kao zastupnik u Federalnom parlamentu zatražio da se zakažu sjednice Komisije za sigurnost KS, Komisije za sigurnost na federalnom nivou, te da se hitno donesu konkretne odluke i mjere i njihovo hitno sprovođenje. Također od Ministarstva sigurnosti BiH zatražio je hitne i konkretne mjere. 

- Na svaku moju inicijativu i moje pitanje dobio sam neki protokolarni odgovor, šta podrazumijeva Konvencija o ljudskim pravima itd.. Međutim, niko ništa konkretno nije uradio i imamo ovo što nam se desilo sinoć - istakao je Muzur.

Naglasio je da će kao budući načelnik Općine Ilidža tražiti svakog dana da se ovaj problem riješi.

- Nećemo ostaviti na miru ni Ministarstvo sigurnosti BiH ni bilo koga drugog čija je ovo nadležnost dok se ovaj problem ne riješi. Građani Općine Ilidža su sada ovdje građani drugog reda. Mi imamo policijski sat u 23.00 sata, a migranti se mogu kretati bez ikakvih dokumenta, mogu vam kucati na vrata, obijati kuće, počeli su nas i ubijati - kazao je Muzur.

Dodao je da ne treba donositi odluke koje će ugroziti osnovna ljudska prava, ali da treba da se stavi pod kontrolu kretanje tih ljudi.

- Problem je što nema nikakvog sistemskog rješenja i naravno da ćemo se boriti da ne bude Ilidža, uz Unsko-sanski kanton, jedina lokalna zajednica koja trpi ovaj problem - poručio je Muzur.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo