Svijet     | 18.11.2020. 19:56 |

Palestina vraća ambasadore Emirata i Bahreina zbog sporazuma sa Izraelom

FENA Internet

RAMALLAH, 18. novembra (FENA) - Palestina šalje ambasadore Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina nazad u njihove zemlje u znak protesta protiv dogovora, koji su vođeni uz posredovanje SAD-a, a kojima se uspostavljaju veze  ove dvije zemlje s Izraelom, rekao je u srijedu palestinski zvaničnik.

Ranije danas, Bahrein i Izrael su saopćili da će otvoriti ambasade, uspostaviti umrežene vizne sisteme i uskoro pokrenuti letove na sedmičnoj bazi između zemalja, u proširenoj saradnji koju je Washington promovisao kao ekonomsku blagodat i sredstvo za izolaciju Irana, javio je ABC News.

U prvoj službenoj posjeti zvaničnika Bahreina Izraelu, ministar vanjskih poslova zaljevske kraljevine Abdullatif Al-Zayani rekao je da je sporazumom o normalizaciji odnosa 15. septembra sklopljen "mir koji će našim narodima donijeti jasne koristi".

Ujedinjeni Arapski Emirati, koji su također normalizirali odnose sa Izraelom, poslali su prošlog mjeseca delegaciju koja nije napustila aerodrom Ben Gurion u onome što je opisano kao mjera predostrožnosti protiv koronavirusa.

Bahreinski izaslanici nastavili su put u Jerusalem, koji Izrael, uz američku podršku, smatra glavnim gradom. Palestinci, koji žele da Istočni Jerusalem bude država, ogorčeni su djelima arapskih zemalja s Izraelom, dok njihovi ciljevi nisu ispunjeni.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo